terug

Trea van Drunen wint Pride Photo Award 2011

Op dinsdag 12 juli is de Nederlandse Trea van Drunen door de internationale jury van Pride Photo Award 2011 als winnaar gekozen. Deze prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt aan een internationale fotograaf die seksuele en gender diversiteit in beeld brengt. Van Drunen krijgt de prijs voor de foto ‘Leon’ die zij begin dit jaar maakte.
De foto ‘Leon’ won ook de eerste prijs in de categorie Gender. Door haar fascinatie met transformatie kwam fotografe Trea van Drunen in contact met de 12 jarige Leon, die transgender als diagnose heeft. Ze volgt de komende tien jaar zijn fysieke en mentale ontwikkeling met de fotocamera om zijn verhaal te vertellen. Van Drunen is net afgestudeerd aan de Fotoacademie Amsterdam en ook genomineerd voor de Photo Academy Awards 2011.
De jury was verheugd over de onverwachte grote kwaliteit en reikwijdte van de ruim 1400 foto’s die de 250 deelnemers inzonden. De deelnemende fotografen waren afkomstig uit de meeste West-­‐Europese landen, maar ook uit het Midden-­‐Oosten, Azië, Noord-­‐Amerika, Latijns-­‐Amerika, Afrika en Australië. Over de inzendingen zei de jury: “ De inzendingen gingen zowel over stereotypen als over heel echte mensen. Ze bevatten veel verrassingen in de verscheidenheid aan soorten mensen. Er kwam een groot bereik aan queer belevingen voorbij. Deze prijs is zowel noodzakelijk voor deze mensen die in veelal moeilijk omstandigheden leven als voor de fotografen die deze belangrijke verhalen brengen die niet altijd geaccepteerd worden ”.

Over Pride Photo Award 2011

Pride Photo Award is een internationale fotowedstrijd voor professionele foto’s over seksuele-­‐ en gender diversiteit en streeft naar een genuanceerde beeldvorming en acceptatie van deze diversiteit. PPA is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en World Press Photo.
De jury bestond uit: Frank Wagner (Duitsland) juryvoorzitter en freelance curator, Mw. Michiko Kasahara (Japan) hoofd conservator Tokyo Metropolitan Museum of Photography, Mw. Renata Ferri (Italië) beeldredacteur Io Donna-­‐Corriere della Sera, Stephen Mayes (GB) directeur VII Photo Agency New York en secretaris World Press Photo, Sunil Gupta (India) fotograaf en Vince Aletti (VS) fotografiecriticus The New Yorker.
De uitreiking van de Pride Photo Award 2011 geschiedt op zaterdag 3 september. De door Foam samengestelde expositie is vervolgens de hele maand september in gebouw Het Sieraad in Amsterdam West te zien.

Overige winnaars

  • In de thematische categorie 2011 ‘Straight back at you’ won de Amerikaan L Weingarten met ‘A series of Questions’, transgenders die vragen laten zien die hen vaak gesteld worden.
  • In de categorie Actualiteit won de Engelsman Bradley Secker met ‘Iraqs gay refugees’.
  • De Française Benedicte Desrus won met haar serie ‘Persecution of Homosexuality in Uganda’ in de categorie Documentair.
  • In de Open categorie won de Amerikaanse fotojournaliste Hinda Schuman met een serie in dagboekvorm, ‘A True story ‘.
  • De Brits/Zweedse Anastasia Taylor Lind won in de categorie Sport met de serie ‘Camilla and The Devils Horsemen’ over een vrouwelijk stuntrijdersstel.
  • Speciale vermelding verdiende Thaise fotograaf Ohm Phanphiroj met zijn serie ‘Underage’ over minderjarige jongens prostitutie in Thailand.

 

Tags: Award

Bekijk ook deze items