terug

TIPA Awards 2012

Niets blijft ooit hetzelfde en in de wereld van elektronica veranderen dingen misschien wel sneller dan waar ook. Wat gisteren een revolutie was, kan vandaag oud nieuws zijn. Samen met de overige redacties die bij de TIPA zijn aangesloten, zitten we bij Pf bovenop deze ontwikkelingen en belonen we het beste van de nieuwe oogst met prijzen. In een vakgebied waar de concurrentie zo hevig is als de fotografie, zijn de verschillen nooit groot en is het dus ook niet eenvoudig om de ene camera, printer of flitser boven de andere te verkiezen.
Dit jaar was het moeilijker dan ooit. Met bijvoorbeeld niet één, maar twee nieuwe topmodellen van zowel Canon als Nikon. Met fotocamera’s die ook steeds meer videomogelijkheden krijgen, en door sommigen eigenlijk alleen al daarvoor worden gekocht. Met spiegelloze camera’s die een heel nieuwe categorie zijn gaan vormen tussen de traditionele spiegelreflexen en de compactcamera’s. De trend is dat er steeds meer apparaten voor steeds meer doelgroepen komen. Tegelijk krijgen die apparaten ook steeds meer functies, zodat ze elkaar ook nog eens enorm overlappen.
Dit jaar heeft zelfs een telefoon een prijs gewonnen, vanwege de gebruikte cameratechniek. Dat zegt eigenlijk alles. We willen alles in één apparaat. We fotograferen nu al met onze smartphones, en het zal niet lang duren voor we ook kunnen bellen met onze camera’s, of in ieder geval ‘connected’ zijn.
Uiteindelijk willen we 24 uur per dag, altijd en overal kunnen communiceren. Niet alleen in maximaal 160 tekens, maar in beelden.
Scherpe, kleurrijke, mooie beelden waarmee we ons leven vastleggen en anderen laten zien waarmee we bezig zijn. Die tijd is niet zo heel ver weg. De apparatuur die we daarvoor nodig hebben, moet natuurlijk klein zijn. In het donker zonder flits nog foto’s kunnen nemen. De foto’s moeten kunnen worden bewerkt en het toestel moet natuurlijk beschikken over GPS en Wifi, of liever nog een simcard, zodat we beelden direct via de cloud meteen kunnen delen. Draadloze techniek rukt steeds verder op en wordt gemeengoed op flitsers, camera’s, printers en beamers. De eerste compactflitsers met radiografische besturing zijn al aangekondigd, bestanden stuur je al vanuit een app naar de printer en binnenkort waarschijnlijk direct vanuit de camera. Veel mogelijkheden waar je nu nog een apart apparaat voor nodig hebt, zitten in de toekomst waarschijnlijk ook in heel veel andere apparaten. Er zijn bijvoorbeeld al cameraatjes met een ingebouwde beamer. Het indelen in traditionele hokjes wordt elk jaar lastiger.
Het aantal categorieën is dit jaar daarom uitgebreid. Meer prijzen maakt meer fabrikanten blij. Maar het is vooral een poging om orde te scheppen in alle overdaad en nieuwe ontwikkelingen. Waarom beloon je de ene fantastische camera en de andere niet? We zijn eruit voor 2012. Hier zijn de TIPA Awards.
Op pf.nl/rubriek/tipa-awards-2012/ zijn nu de winnaars uit de TIPA Awards Pf Special 2012 te bekijken.

Tags: Tipa

Bekijk ook deze items