terug

Tilleman: ‘Insturen voor fotowedstrijd is een manier om me te profileren’

Derde prijs en zeven nominaties op IPA voor Ronald Tilleman

Meisje met de parel, voor het Mauritshuis. Foto: Ronald Tilleman
Meisje met de parel, voor het Mauritshuis. Foto: Ronald Tilleman

De Rotterdamse fotograaf Ronald Tilleman viel op de 2014 International Photography Awards (IPA) royaal in de prijzen. Hij ontving een derde prijs voor zijn foto van het interieur van het vernieuwde Mauritshuis (in de categorie historische architectuur) en zeven eervolle vermeldingen voor zijn architectuurfotografie in de categorieën ‘historisch’, ‘interieur’ en ‘gebouw’. Tilleman is terecht trots op zijn prijs en vele nominaties: voor de recente IPA werden maar liefst 27.000 foto’s uit 104 landen ingezonden, waaronder werk van beroemde ‘namen’ als Nadav Kander, Julia Fullerton-Batten en Eric Almas. Sinds 2010 stuurt Tilleman werk in voor de IPA, en elk jaar krijgt hij wel vier tot vijf eervolle vermeldingen. Nu voor het eerst een derde prijs. Een kort gesprek met de winnaar.
Doe je vaak mee aan fotowedstrijden?
“Een paar keer per jaar, als ze interessant zijn. Ik kijk wie er in de jury zitten, of het de moeite waard is en of ik tijd heb. Meedoen aan zo’n wedstrijd kost toch vaak een hoop tijd, foto’s uitzoeken, insturen, registreren. Ik ben de laatste tijd druk met opdrachten en het werk van de klant gaat voor.

Ik heb wel ingestuurd voor de AOP-Open, daar heb ik in 2010 de Juryprijs gewonnen, en de  International Masters Cup en ik stuur regelmatig in voor PANL. Aan de Zilveren Camera heb ik ook wel mee gedaan. Nee, niet aan de PF Portfolioprijs helaas, wegens tijdgebrek. Voor de SO heb ik wel ingezonden dit jaar.”
Kies je uit bestaand werk of maak je speciaal foto’s?
“Ik ga zelden speciaal op pad om foto’s voor een wedstrijd te maken, kies vaak uit bestaand vrij werk of opdrachtwerk. Ik hou wel eens iets apart uit vrij werk, wat interessant kan zijn voor een wedstrijd, zoals voor PANL.”

Monarch 2, Den Haag voor MVSA–architects. Foto: Ronald Tilleman
Monarch 2, Den Haag voor MVSA–architects. Foto: Ronald Tilleman

Heeft zo’n prijs een positieve invloed op je business?
“Het is zelden één op één, maar ik zie wel de bezoeken aan mijn website en blogs enorm, tot wel 300 procent, toenemen na het winnen van zo’n prijs. Ik weet niet of het iets te maken heeft met mijn winnende foto van het Mauritshuis, maar ik ben nu gevraagd om de nieuwe vleugel van het Rijksmuseum te fotograferen, voor Cruz y Ortiz, de Spaanse architecten en voor het Rijksmuseum zelf. Het winnen van een prijs of eervolle vermeldingen helpt potentiële klanten misschien om bij twijfel voor mij te kiezen.”
“Foto’s insturen voor een wedstrijd is voor mij ook een manier om me te profileren en te zien hoe ik het doe ten opzichte van de concurrentie. Hoe sta ik er voor? In de analoge tijd sprak je ‘concullega’s’ nog wel eens bij het vaklab, hoorde je waar iemand mee bezig was. Nu zit iedereen achter zijn eigen computer. Als je dan zo’n prijs wint, weet je, dat je het niet zo slecht doet.”
Ronald Tilleman (52) is een ervaren architectuur- en reclamefotograaf, die zowel lokaal als internationaal werkt. In 1996 richtte hij zijn eigen bedrijf op. Van allrounder werd hij steeds meer architectuurfotograaf. “Mijn foto’s werden gewaardeerd door architecten, daar kreeg ik steeds meer opdrachten van. Ik werk veel voor grote en kleine architectenbureaus, maar ook voor Strukton en ProRail, nog steeds klanten uit mijn begintijd.”
“Mijn fotografie heeft altijd te maken met mensen in relatie tot hun (gebouwde) omgeving. Ook ‘Mensen aan het werk’ voor jaarverslagen en bedrijfsbrochures. Ik doe geen productfotografie of nieuws. Ik maak wel portretten, zoals van Rem Koolhaas voor een Russisch blad. Toevallig ook weer een architect.”
“Mijn vrije werk is zelden architectuur, vorig jaar heb ik voor IPA een serie ‘bodyscapes’ ingezonden, landschappen bestaande uit lichaamsdelen. Meer conceptueel werk. Het verkoopt nog aardig ook. Ja, het gaat goed in mijn werk, het is geen groeimarkt, maar ik mag niet klagen. Ik heb vorig jaar mijn beste jaar ooit gedraaid. Daar was ik zelf ook verbaasd over.”
www.tilleman.nl
Yourtopia, door SeArch voor Het Nieuwe Instituut. Foto: Ronald Tilleman
Yourtopia, door SeArch voor Het Nieuwe Instituut. Foto: Ronald Tilleman

 
 

Tags: IPA Award

Bekijk ook dit item