terug

Tijd


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

Als je er genoeg van hebt, is tijd je vriend. Kom je tijd tekort dat is het een vijand waartegen je moet knokken. Dat geldt tenminste voor een deadline junk als ik ben. Gelukkig zijn er voor mij deadlines genoeg. Bij de website PhotoQ hanteer ik het idee dat er altijd sprake is van een deadline, hoewel die door het karakter van internet ook wel weer vrij soepel is. En eens per maand is er een keiharde deadline, die van P/f. Dat is genieten (hoewel het directe collega’s wel eens tot wanhoop drijft dat ik veel tot het einde bewaar).

Die verslaving komt vast door mijn ervaring bij de Volkskrant waar ik van 1978 tot 2001 werkte. Elke dag opnieuw de spanning of alles wel afkomt. Dat is even hinderlijk als opzwepend. Je probeert zo goed mogelijk werk af te leveren in korte tijd, terwijl je weet dat er eigenlijk tijd te weinig is. Zo kwam het bij herhaling voor dat Guus Dubbelman – in deze P/f op de cover en in Portfolio – bij de krant de uiterste elasticiteit van de redactionele organisatie op zocht. Eindredacteuren kwamen met boze of nerveuze blikken informeren bij de fotoredactie. Als collega-junk vroeg ik altijd om begrip. Dubbelman was bezig een zo goed mogelijke foto te maken. Altijd meer op zoek naar journalistieke inhoud dan naar effectbejag. Altijd in de doka (en later voor het computerscherm) zo lang mogelijk sleutelen om een perfecte foto af te leveren.

Nu zijn er mensen die zeggen dat je werk beter wordt als je meer tijd hebt, maar dat is slechts een beperkte visie op de werkelijkheid. Vaak leidt de tijdsdruk juist tot grotere prestaties omdat die positieve stress oplevert. Als je mij bij voorbeeld meer tijd geeft, is de kans groot dat ik even ga wandelen, misschien zelfs een dutje doen. Geef me een deadline en ik kom tot leven. Soms is het jammer dat de deadline van P/f twee of drie weken voor de verschijningsdatum ligt. De uitdaging is om zo actueel mogelijk te zijn. Dat kan bij een maandblad eigenlijk alleen maar door goed vooruit te plannen. In mei weten wat er eind juni speelt, bij voorbeeld. Nog beter: eind van het jaar weten welke grote evenementen er volgend jaar zijn zodat je vast de thema’s kunt uitzetten. Dus dat we nu iets met voetbal gingen doen, wisten we in november vorig jaar al. De verdere invulling volgde in de loop van de afgelopen maanden.

We grepen terug op oude tijden (zie de Portfolio van Dubbelman), maar het lukte ook om recent gepresenteerde projecten te bekijken en te bespreken (zie bij voorbeeld de Afrikaanse foto’s). En dan wilden we u ook nog laten delen in andere actuele zaken: interview met Mitch Epstein, voorbeschouwing tentoonstelling Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, 10-jarig bestaan Fifty One Photo Gallery. Dan hebt u hopelijk het idee dat P/f behoorlijk bij de tijd is. En dan ga ik nu compleet uitgeteld op de bank liggen.

Edie Peters
Hoofdredacteur P/f

PS. Bij de bespreking in de vorige P/f van het boek Menhattan van Morad Bouchakour (intussen geselecteerd bij de Best Verzorgde Boeken) ontbrak het ISBN-nummer: 978-90-814599-1-4. Vorige keer in de haast vergeten 😉