terug

Thomas Hoeffgen: African Arenas

Hoeffgen legde de wereld rond het Afrikaanse voetbal vast. Foto’s over voetballen in Afrika lijken op dit moment nogal opportunistisch, maar Hoeffgen is al tien jaar met dit project bezig. Je kunt hoogstens zeggen dat het moment van uitgave gewiekst is.

Deze Duitse vakfotograaf maakte de foto’s naast zijn opdrachtwerk: mode- en reclamefotografie. Het raakt aan het werk van Hans van der Meer, die het amateurvoetbal in Nederland en later Europa met de verwegblik van een landschapsfotograaf vastlegde.

Ook Hoeffgen reist wat af en zoekt het vaak in vergezichten. Maar hij gaat ook regelmatig wat dichterbij en heeft niet altijd de camera op de velden gericht. Zo zien we ook beelden in kleedkamers, van de tribunes, en portretten van spelers. Hij speelt dan ook een ander spel. Ieder van ons kende het soort amateurvoetbalvelden van Van der Meer al voordat hij ze fotografeerde, terwijl de Afrikaanse velden van Hoeffgen ’terra incognita’ zijn.

Van der Meer wist onze velden op een weergaloze, met humor doorspekte wijze te treffen, terwijl Hoeffgen ons een vooralsnog onbekende wereld laat zien. Een waar je bijna nooit van een grasmat kunt spreken – er wordt gespeeld op zand – en waar het niet ongewoon is als de nummers op de stoelen met de hand geschilderd zijn, en ballen en kniebeschermers zelfgemaakt. Dat is onder in het spectrum, boven zien we prestigieuze stadions maat xxl, die de hand van moderne, artistiek ingestelde architecten hebben gevoeld. Van het soort dat we dezer dagen maar al te vaak op de buis zien maar allang van hier kennen, Europese namaak.

Wat daaronder zit en waarmee het leeuwendeel van de bladzijden in dit boek gevuld is, draagt de ziel van Afrika.

Bestellen

Tekst: Ian Hawkey, Nadine Barth
Hatje Cantz, 31 x 23 cm, 144 blz., gebonden
Engels- en Duitstalig, ISBN 9783775726689