terug

Theo Kock wint Gelderse NieuwsFotoPrijs

Gelderse Nieuwsfoto 2012 - © Theo KockFotojournalist Theo Kock uit Kilder heeft de Gelderse Nieuwsfotoprijs 2012 gewonnen met een foto van de treurende Graafschap-voetballer Rogier Meijer die getroost wordt door zijn dochter. De jury, bestaande uit voormalig commissaris van de Koningin dr. Jan Terlouw, ANP-directeur Erik van Gruijthuijsen en de fotografen Peter van Tuijl en Gerard Wessel, vindt het “een foto gemaakt op het juiste moment met de juiste timing om dit klein menselijk leed te vangen.” De vakjury kende ook een eervolle vermelding toe aan Cees Baars voor zijn foto van een schaapskudde op weg van Epe naar Arhnem. Met die foto won Baars eveneens de publieksprijs.
Publieksprijs Gelderse Nieuwsfoto - © Cees BaarsEric Brinckhorst kreeg de kinderuryprijs voor de foto van gitarist Henri van Werven, die voor de laatste maal met zijn band Booze meespeelt. Van Werven zou vier dagen later overlijden. Voor het eerst is ook een prijs toegekend voor een journalistieke reportage. Die prijs ging naar Flip Franssen voor zijn serie Fruitstalletjes. “De reportage had een duidelijk concept, in een moderne, eenduidige stijl en is Gelderland ten voeten uit”, aldus het juryrapport.
De Gelderse NieuwsFoto wordt georganiseerd door Stichting Foto21 in Bredevoort, Dagbladen De Gelderlander en De Stentor, Coda in Apeldoorn en de provincie Gelderland en wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste nieuwsfoto die in Gelderland is gemaakt. De fotograaf hoeft dus niet uit Gelderland te komen. Dit jaar deden 45 fotojournalisten mee.


Bekijk ook deze items