terug

Thea van den Heuvel: toegepaste fotokunst

Architectuurfotografe Thea van den Heuvel kreeg de opdracht om, in samenspraak met architect Martin van Dort, een ‘fotografie-op-glas’-kunstwerk te ontwerpen, fotograferen en te monteren voor op de glaspuien van jeugdzorginstelling De Koppeling in Amsterdam. Het thema van de opdracht was ‘Helden’.
Voor dit project sprak ze met het personeel van De Koppeling over hun favoriete helden. Hieruit koos de Jongerenraad zes namen die thema werden van het glaskunstwerk: Johan Cruijff, Oprah Winfrey, Barack Obama, Steve Jobs, Darwin en Livingstone. Via gesprekken probeerde de fotografe te achterhalen waarom deze namen als helden werden aangedragen en vervolgens heeft ze het hoofdthema ‘Helden’ verbreed. “Helden ontstaan vanuit de samenleving en brengen deze in beweging. Juist daarvan hebben we het concept gemaakt: wij maken een eigen samenleving en laten (anonieme) helden met spirit daaruit omhoog springen. Ze brengen een deel van die samenleving in beweging. Die energie wilde ik in het gebouw brengen. De drive, de guts van iemand, als voorbeeldfunctie”, aldus Van den Heuvel.
De ‘helden’ zijn op een grote trampoline in een weiland met een locatie-lichtset gefotografeerd. Om de ‘samenleving’ te fotograferen, koos Thea van den Heuvel twaalf willekeurige personen. Ze werden tegen een ondergaande zon, vanuit laag standpunt, op een dijk gefotografeerd. Daarna werd de selectie gemonteerd tot een doorlopend panorama. Op 80 procent ware grootte is het panorama van de ‘samenleving’ op de begane grond van de paviljoens aangebracht over een totale lengte van dertig meter. Daar bovenuit springt het dynamische beeld van de jongere, symbool voor een ontwikkeling naar verandering en vernieuwing.
Meer informatie: www.th-fotografie.nl en www.daph.nl