terug

The City: Ostkreuz, Agentur der Fotografen

Een groep fotografen die vanuit zeer verschillende invalshoeken het verschijnsel stad probeert te definiëren. De groep is het agentschap Ostkreuz, gevestigd in het oostelijk deel van Berlijn. Bestaande uit fotografen uit voormalig Oost- en West-Duitsland, plus een aantal buitenlandse fotografen die in Duitsland hun opleiding kregen.

Het gaat om namen doe wij hier niet zo goed kennen, bijvoorbeeld Thomas Meyer, Frank Schinski en Ute en Werner Mahler. Na een project over Berlijn en een over Duitsland zwermden ze over de hele wereld uit om allerlei soorten steden te bezoeken.

Met een aantal daarvan is iets vreemds aan de hand. Zo zijn er volledig geplande steden bij, ontstaan vanuit een vergadering van bestuurders, een decreet van een dictator of de portemonnee van geldschieters (denk aan Dubai, of het wat minder bekende Ordos aan de rand van de Gobiwoestijn).

Maar we zien ook een stad die per decreet is verlaten: Pritpryat, vlakbij Tsjernobil. Andere steden groeien juist volledig ongepland; daarvan krijgen we een indruk met de sloppenwijken van Manilla.

De aandacht gaat niet alleen naar de gebouwen, maar ook naar de stedelingen en hun beleving van de stad. Zo zien we de gesloten gezichten van mensen die zich in de openbare ruimte van A naar B begeven. Evenals de vermoeide gezichten van buiten de pauze altijd glimlachende Japanse verkopers.

Berlijn krijgt als vestigingsplaats van Ostkreuz wat meer aandacht, al speelt de ongewone geschiedenis met de splitsing in oost en west daarbij nauwelijks een rol. Je moet blijkbaar wat afstand hebben genomen om dat interessant te vinden.

Door de veelzijdigheid en de communicatieve kracht van de fotografen, krijg je een even interessant als gevarieerd beeld van de stad. Keer op keer ondersteund door een motivering in tekst.

Bestellen

Maurice Weiss, Thomas Meyer, Frank Schinski, Espen Eichhöfer, Pepa Hristová, Jordis Antonia Schlösser, Harald Hauswald, Linn Schröder, Dawin Meckel, Ute & Werner Mahler, Andrej Krementschouk, Julian Röder, Anne Schönharting, Heinrich Völkel, Sibylle Bergemann, Anette Hauschild
Tekst: Marcus Jauer, Felix Hoffmann
Uitgave: Hatje Cantz, 29 x 31,5 cm, 296 blz., gebonden
Engels- en Duitstalig, ISBN 9783775726597