terug

Test: Canon EOS 7D Mark II

Design Cut EOS 7D Mark II 7 B Special
Met het uitkomen van de Canon EOS 7D Mark II maakt Canon duidelijk dat ook het APS formaat door Canon als een serieus formaat wordt gezien, niet alleen handig voor de consumentencamera’s, maar ook zonder meer bedoeld en geschikt voor serieuze, eventueel professionele fotografen. Dat wordt vooral duidelijk wanneer je naar het uitgebreide AF-systeem van de 7D Mark II kijkt.


EOS 7D Mark II   EF-S18-135STM FRT

Cropfactor

De APS sensormaat bij Canon kent een cropfactor van 1,6, maar de camera zelf is van klassieke afmetingen, niet wezenlijk kleiner dan een 5D bijvoorbeeld. Het is een degelijk gebouwde camera die tegen slecht weer bestand is. De Canon EOS 7D Mark II is voorzien van een sensor met rond de 20 miljoen pixels, de bestanden zijn 5472 bij 3648 pixels groot. In vergelijking met de 24 miljoen pixels van andere merken die een fractie grotere APS sensor gebruiken zijn de pixels op de Canon sensor toch nog een fractie groter. Ze zijn ook veel complexer omdat Canon de sensor van de zogeheten dual-pixel technologie heeft voorzien, waarbij de pixels zowel gebruikt kunnen worden voor het fase-detectie AF-systeem bij live-view en video, als voor het eigenlijke doel, het vastleggen van het beeld. Daarmee is de Canon EOS 7D Mark II voorzien van twee manieren om de auto-focus te laten werken terwijl het onderwerp gevolgd wordt, zowel bij het gebruik als spiegelreflex, als in live-view en video is dat nu mogelijk. Echt snel fotograferen en het onderwerp volgen gaat wanneer de camera als spiegelreflex gebruikt wordt. Met 10 beelden per seconde plaatst Canon deze camera dan in het kleine groepje camera’s dat die snelheid biedt en daarmee voor sport- en vogelfotografie geschikt is. De snelle sluiter kent ook een hogere duurzaamheid dan bij het vorige model. Bij het AF-systeem biedt de camera de gebruiker ook veel keuzes om de werking van het systeem naar eigen wens wat aan te passen: welke van de 65 velden gebruikt worden, slechts één, een groepje of een groep. Daarnaast manieren om het volgen van onderwerpen te sturen, drie onderdelen daarbinnen kunnen worden aangepast, een beetje zoals de beeldstijlen werken voor het karakter van de opnames kun je hier het karakter van het AF-systeem aanpassen. Gelukkig zijn er net als bij de beeldstijlen voorkeuzes om mee te beginnen. Het zal de nodige gebruikservaring kosten om zelf met die instellingen aan de slag te gaan, gebruikers zullen er ongetwijfeld heel wat ervaringen over uitwisselen. Want het beoordelen van de effecten van aanpassingen aan het AF-systeem op de foto’s is heel wat lastiger dan het zien van de wijzigingen die een aanpassing van een beeldstijl oplevert. Maar het AF-systeem werkt, en snel ook, waarbij er uiteraard wat verschillen zijn tussen objectieven.

Live-view en Video

Met een druk op de knop schakelt de camera over naar een live-view weergave op het scherm achterop, dat vastzit, geen aanraakscherm is en ruim 1 miljoen beeldpunten telt, en een prima beeld oplevert. In Live view werkt de AF ook snel, maar niet zo snel als bij het gewoon fotograferen, en ook niet zo snel als bij diverse systeemcamera’s het geval is. De fase-detectie op de sensor maakt het volgen van een onderwerp wel mooi mogelijk ook als het op je af komt, wanneer het objectief er tenminste geschikt voor is. AF is bij video nog steeds niet zo populair, maar de mogelijkheden van een systeem zoals in de Canon EOS 7D MkII verdienen het toch echt wel om goed bestudeerd te worden voor iemand ze kan afwijzen. Het lijkt me logisch om uit te zoeken waar en wanneer ze in het gebruik handiger zijn dan zelf scherp stellen.

Bediening

De EOS 7D MarkII is een echte Canon spiegelreflex, en voor fotografen die dat systeem gewend zijn bevat de bediening niet echt verrassingen. De bekende knoppen voor de verschillende instellingen zitten waar ze al jaren zitten, en ze zitten daar ook wel goed. Er is de optie om via het scherm een snelmenu op te roepen waar een aantal instellingen die voor het fotograferen belangrijk zijn snel te wijzigen, ik vond dat wel heel goed werken. Het gaat om ISO, transport, belichtingscorrectie, bestandsformaat en nog een paar andere. Verder is de 7D Mark II voorzien van een ingebouwde GPS ontvanger wat ik erg handig vind, zeker voor reisfotografie is het eigenlijk onmisbaar. Het scheelt heel veel tijd bij het archiveren omdat de GPS informatie bij gebruik van de juiste software automatisch wordt omgezet in lokatie informatie. Om de accu te sparen is het wel handig het systeem uit te schakelen als je de camera een paar dagen weglegt, want ondanks de prima accu is het stroomgebruik van de GPS wel iets om rekening mee te houden.

Het gemak van de GPS in de camera.
Het gemak van de GPS in de camera.

Op het informatiescherm bovenop zie je of de GPS aanstaat, binnenshuis knippert die omdat er dan geen satelliet te vinden is. Die waarschuwing is ook zichtbaar wanneer de camera uit staat. Wat een mooie extra optie is, is de ‘stille’ modus. Kies je die in enkelbeeld dan is het geluid dat de camera maakt eigenlijk maar net voldoende om te horen dat er inderdaad een opname gemaakt is, maar op straat zal bijna niemand je horen, bij een beetje geluidsniveau moet je zelfs tijdens een klassiek concert ongemerkt kunnen fotograferen. De Canon EOS 7D mark II beschikt over een kleine ingebouwde flitser die ook gebruikt kan worden om een externe speedlight als tweede flitser via het Canon ETTL systeem te gebruiken. het lichtniveau van beide kan dan onafhankelijk ingesteld worden in de vorm van een eigen belichtingscompensatie voor elk.
EdK-20141214-2246

ISO

De Canon EOS 7D Mark II biedt de mogelijkheid om ISO 51200 als hoogste instelling te kiezen. De ruis begint al eerder goed zichtbaar te worden, maar de kleurweergave blijft wel mooi constant over het hele ISO-bereik, waar die kleurweergave bij veel camera’s bij de hoogste of één na hoogste optie opeens flink verandert. Vanaf ISO 3200 zie je de hoeveelheid grijswaarden op de grijskaart minder worden, de donkere waarden krijgen steeds meer dezelfde helderheid.


Boven ISO 12800 moet Camera RAW de onderdrukking van de kleurruis wat steviger uitvoeren om die onzichtbaar te houden. Ik zou bij voorkeur niet boven de ISO 6400 gaan, maar als het moet kan het natuurlijk wel, als je je verwachtingen maar reëel houdt. En zoals altijd, de laagste ISO waardes geven de zuiverste weergave van details en kleuren.
Design Cut Magnesium Alloy Body(EOS 7D Mark II) 1 Special

Werkpaardje

Het lijkt me dat de Canon EOS 7D markII een mooie camera is om mee te werken, vooral natuurlijk wanneer de kleinere sensor door het soort fotografie dat je doet alleen maar een voordeel oplevert. Vogels en sommige sporten waarbij tele-objectieven niet lang genoeg kunnen zijn en de snelheid van de camera ook nog eens goed van pas komt zijn de voor de hand liggende opties. Moet het wat kleiner, dan is er een kleine Canon 24 mm EF-s;ƒ/2,8 die nauwelijks verder naar voren steekt dan het prismahuis.
EdK-20141213-2210
EdK-20141214-2232