terug

Te koop: de allereerste Apple

Nog even wachten met de aanschaf van een nieuwe D800 of de EOS-1D X, want tegelijk met deze modellen komt er ook een ‘nieuwe’ Apple op de markt. Van deze Apple 1 uit 1976 zijn slechts 50 exemplaren geproduceerd. Een waar collecter’s item dus; helemaal na het overlijden van bedenker en bouwer Steve Jobs vorig jaar.

De Apple 1 met Wozniak en Jobs. Op het scherm de tekst "...COMPUTER...AVAILABLE AT BYTE SHOP..."

Electronicahandelaar Peter Terrell bestelde in 1976 50 exemplaren van de Apple 1 voor  500 dollar per stuk. Over een peirode van 30 dagen leverden Steve Jobs en Steve Wozniak de computers op.
De Apple 1 was de eerste commerciële opdracht voor Jobs en Wozniak. De winst besteden zij aan de ontwikkeling van Apple II. Dit werd een groot commercieel succes; maar liefst zes miljoen exemplaren gingen over de toonbank totdat deze uit productie ging in 1993.
Van de 50 productiemodellen is bekend dat slechts 6 daarvan nog werken. Één daarvan gaat nu dus onder de hamer bij Sotheby’s New York op vrijdag 15 juni.
Voor geïnteresseerden de specificaties van het systeem: 8 KB harde schijf en 4 KB geheugen. Voor deze HTML-pagina (387 KB) zou je aan 50 Apple 1’s maar net genoeg hebben.
Sotheby’s verwacht in ieder geval 180.ooo dollar te ontvangen voor dit gedoodverfde museumstuk. Op dezelfde dag gaat tevens een handgeschreven notitie van een negentienjarige Jobs onder de hamer. Dit moet een maar liefst 15.000 dollar opleveren.

Tags: Apple

Bekijk ook deze items