terug

Sybren Kuiper, Leo van Velzen en Jan Joris Lamers winnaars TIN Theaterprijzen

Amsterdam, 11 november 2009

De affiches van Sybren Kuiper voor Julidans, de spelfoto Blik van Leo van Velzen en het hele scenografische oeuvre van Jan Joris Lamers zijn vanavond door drie afzonderlijke vakjury’s bekroond met de TIN TheaterPrijzen 2009. Met de TIN TheaterPrijzen – de TheaterAffichePrijs, de TheaterFotoprijs en dit jaar voor het eerst de Wijnberg ScenografiePrijs, voor decor, kostuum en licht – brengt het TIN een ode aan een groep kunstenaars die het Nederlandse theater letterlijk en figuurlijk in beeld brengen, aldus Henk Scholten, directeur van het TIN.

 

Leo van Velzen winnaar TheaterFotoPrijs2009

De winnende foto van Leo van Velzen.
De winnende foto van Leo van Velzen.

Winnaar Leo van Velzen maakte dit jaar een prachtige buitenopname van de locatievoorstelling Blik van Toneelgroep De Appel. Een intrigerend en vervreemdend beeld, perfect gekaderd en op het juiste moment genomen, aldus de jury. De jury: voorzitter Patricia Steur – fotograaf, Hans Kemna – casting director en fotografieverzamelaar, Marloes Krijnen – directeur van Foam_Fotografiemuseum Amsterdam, Jan Gras – directeur van het Agora Theater Lelystad en Sabri Saad El Hamus – artistiek leider Theatergroep DNA.

Het is Leo van Velzen gelukt in één beeld een hele voorstelling te pakken. Op zichzelf biedt de foto van een vrouw in een trouwjurk die een snelweg langs het strand oversteekt al een intrigerend en vervreemdend beeld. En hoe langer je kijkt, hoe meer vragen het oproept. Wat doet zij daar? Wat voorspelt die volgestapelde wolkenlucht? De foto geeft de kijker een licht onheilspellend gevoel, maar toont tegelijkertijd dat hier een groep theatermakers met heel veel plezier aan het werk moet zijn geweest. Deze buitenopname, gemaakt tijdens Oerol, is perfect gekaderd en is op het juiste ‘donkere wolken’- moment genomen. Ze speelt met dubbelzinnigheid. Manipuleert de omgeving nou de fotograaf, of manipuleert de fotograaf de omgeving? In deze foto gebeurt iets heel spannends tussen locatie, decor, actrice en lens.

Sybren Kuiper [SYB] winnaar TheaterAffichePrijs 2009

julidansWinnaar Sybren Kuiper maakte een serie affiches voor Julidans (fotografie: Martijn van de Griendt & Hollandse Hoogte). De jury viel als een blok voor de spannende beelden: een combinatie van dans en het alledaagse leven. De jury: voorzitter Erik Kessels – directeur KesselsKramer, Hugo Puttaert – grafisch ontwerper visionandfactory, Ragnhild Rikkelman – theatermaker, Thomas Smit – zakelijk leider Conny Jansen Danst en Martin Pyper – grafisch ontwerper, me studio.

Jan Joris Lamers (Foto Wouter van den Brink)

Jan Joris Lamers winnaar Wijnberg ScenografiePrijs 2009

Dit eerste jaar is de Wijnberg ScenografiePrijs een oeuvreprijs en toegekend aan Jan Joris Lamers.. Lamers legt met zijn werk het mechanisme van het theater bloot door de constructie ervan te laten zien. Het toneel verandert bij hem nooit in een landgoed of een huiskamer, het is gewoon wat het is: de ruimte waar toneel wordt gespeeld. De jury ziet Lamers’ inzichten en opvattingen als een grote, bepalende impuls voor het hele Nederlandse toneel. De jury: voorzitter Dingeman Kuilman – directeur Premsela Dutch Platform for Design and Fashion, Gerardjan Rijnders – theatermaker, schrijver, AZIZ – modevormgever/kunstenaar, Sanne Danz – ruimtelijk ontwerper en Ingrid van Frankenhuyzen – hoofdredacteur Cultureel Persbureau.De prijs is vernoemd naar Nicolaas Wijnberg (1918-2006); een van Nederlands belangrijkste en meest vernieuwende ontwerpers van na de oorlog.

De TIN Theaterprijzen worden mede mogelijk gemaakt door Vrede van Utrecht, de Gemeente Utrecht, Centraal Museum, Atelier van Gog, Drukkerij Spinhex & Industrie, BNO, Items, VPT en P/f.

Tags: Prijzen

Bekijk ook deze items