terug

Susan Derges: Elemental

Derges is het type kunstenaar dat zich bezighoudt met zaken als de schepping en de vier elementen. Niet erg origineel, maar daar liggen haar kwaliteiten dan ook niet. Ze blijkt uitermate vindingrijk in het zoeken naar vormen om deze oude thema’s nieuw leven in te blazen. Zo lijkt haar boek vol foto’s te staan, maar heeft ze bij een aanzienlijk aantal de camera weten te ontwijken.
Ze maakt onder meer gebruik van rayogrammen. Die kennen we van bijvoorbeeld Man Ray en Moholy-Nagy. En wie dokales heeft gehad, heeft ze misschien zelf gemaakt. Je neemt een velletje lichtgevoelig papier, legt er wat voorwerpen op en belicht het. Derges trekt het rayogram naar een ander niveau. Ze gebruikt geen vierkante decimeters, maar vierkante meters papier en belicht die zonodig buiten. Bijvoorbeeld met flits op een rivierbedding tijdens een maanloze nacht.
Dat levert grote werken op, die zelfs verkleind tot een in een boek passende maat nog flink indruk maken. De rayogrammen met watergolfjes en bijvoorbeeld takken zijn het meest opvallende werk in dit boek, maar er is meer dat weet te verrassen. Zo heeft ze ook het ontstaan van kikkervisjes uit kikkerdril zonder camera weten vast te leggen met laboratoriumschaaltjes op papier.
Derges is al heel lang met het thema bezig. Er is werk opgenomen tot 25 jaar terug. Het is niet alleen haar onderzoekende geest, maar ook een kwestie van tijd, dat we veel invalshoeken zien. Alles bij elkaar weet ze het uitgekauwde van haar thema ermee te neutraliseren. Je kunt iets tot vervelens toe hebben gezien, als het weer eens op een andere manier wordt verbeeld, gaan de ogen bijna als vanzelf weer open.
Tekst: Christopher Bucklow, David Chandler, Charlotte Cotton, Mel Gooding, Mark Haworth-Booth, Martin Kemp
Steidl, 24 x 34 cm, 240 blz., gebonden, Engelstalig,
ISBN 9783869301501