Naast Alpha camera’s met en zonder spiegel, heeft Sony nu ook twee modellen met een gedeeltelijk licht doorlatende spiegel, de Alpha 33 en de 55. Nieuw is een dergelijke techniek niet, Canon had een tijd geleden een EOS-1 RS met zo’n spiegel.
Het voordeel is dat de spiegel niet op hoeft te klappen, waardoor de beeldsnelheid omhoog kan gaan. De Alpha 55 kan dan ook met tien beelden per seconde fotograferen (de 33 met zeven beelden per seconde). Voor een camera in deze klasse is dat uniek.
Belangrijker voordeel is dat het licht direct naar de beeldsensor én de fasedetectie autofocussensor wordt gestuurd, waardoor de scherpstelling met live view een stuk sneller werkt. Er hoeft immers niet op de beeldsensor zelf worden scherp gesteld of je hoeft de spiegel niet vooraf op te klappen. Dat is niet alleen handig bij fotograferen, maar ook bij filmen. De video kan in 1080i HD worden opgenomen.
Je zou denken dat de Alpha 33 en 55 een optische zoeker heeft, maar dat is niet waar. Via het oculair krijg je een digitaal beeld. Hetzelfde beeld kan ook getoond worden op een draai- en kantelbaar scherm achterop. Zoals gebruikelijk bij Sony zijn de verschillen tussen de modellen klein.
Die spiegel klapt wel degelijk op bij het maken van een foto, alleen blijft hij omhooggeklapt als er meerdere beelden per seconde gemaakt wordt.
Ook kom ik op meerdere sites tegen dat deze camera geen sluiter heeft.
Ook al niet waar. Er zit wel degelijk een ouderwetse mechanische sluiter in. Was het maar eens waar, eindelijk een echte digitale camera zonder analoge trekveertjes en stangetjes. Het schijnt in dit soort camera’s nog niet te kunnen dat de beeldsensor ook de belichtingstijd kan regelen.
Weet iemand waarom dit niet kan?
De spiegel van de camera kan inderdaad opklappen, maar dat gebeurt niet bij het fotograferen. Dat is ook juist de truc, anders zou de spiegel ook niet licht doorlatend te zijn. Je merkt het ook als je er mee fotografeert (wat ik uiteraard even gedaan heb). Om de sensor te reinigen kun je de spiegel opklappen.
Als je via de sensor de belichtingstijd wilt regelen, dan heb je de helft van het sensoroppervlak nodig om dat mogelijk te maken. Nikon heeft ooit een camera gehad met een dergelijke sensor.
Wat dan nog het nut van een spiegel????
De spiegel stuurt een deel van het licht naar de autofocussensor die in het prismahuis zit. Daardoor heb je een snelle autofocus én liveview.