terug

Supergroothoek voor Pentax 645


Pentax heeft voor de middenformaatcamera 645D een supergroothoek op de markt gebracht. Helemaal onverwacht is het niet, want het objectief was al eerder aangekondigd, maar door omstandigheden pas nu echt beschikbaar. De Pentax DA645 25mm f/4 AL (IF) SDM AW heeft een met kleinbeeld vergelijkbare beeldhoek van 19,5mm en is opgebouwd uit twaalf elementen in acht groepen. Twee asferische elementen een een speciale Aero Bright Coating moeten zorgen voor een hoge beeldkwaliteit. Met een gewicht van 1040 gram is het zeker geen licht objectief.
Het objectief is goed afgedicht tegen stof en water. Een coating op het frontelement zorgt ervoor dat water, stof en vet minder goed hechten en dus de beeldkwaliteit niet ernstig verminderen. De zonnekap is vast op het objectief gebouwd. Met het Quick-shif Focus kan snel tussen automatische en handmatige scherpstelling worden geschakeld. De autofocus heeft een zogenaamde SDM (Supersonic Direct-drive Motor), wat voor een stille en snelle scherpstelling moet zorgen. Verder heeft het objectief een filterhouder voor filters met een diameter van 40,5mm. Daar kan ook een polarisatiefilter in. De filterhouder kan makkelijk gedraaid worden voor de juiste stand van het polarisatiefilter.
Vanaf half april 2012 moet de Pentax DA645 25mm f/4 AL (IF) SDM AW verkrijgbaar zijn. Een Nederlandse prijs is nog niet bekend. In Amerika heeft het objectief een adviesprijs van net geen $5000,00.

Tags: Pentax

Bekijk ook deze items