terug

Streets of the World: het leven in alle hoofdsteden in beeld

Persbericht Lezing fotografieproject Streets of the World2
Fotojournalist Jeroen Swolfs brengt met zijn fotografieproject ‘Streets of the World’ het leven in alle hoofdsteden in beeld. Tijdens Fotokroniek, een programma van de FotografenFederatie en Pakhuis de Zwijger, vertelt hij zijn verhaal over dit wereldwijde fotografieproject. 
Vluchtelingen die schuilen onder vliegtuigwrakken in Bangui (Centraal-Afrikaanse Republiek). Een vrouw in een hemelsblauwe boerka die zich over een markt in Kabul haast. Een bestuurder die een indrukwekkende Amerikaanse slee door de straten van Havana manoeuvreert. Een verkeersagente in Pyongyang die over een lege autoweg staart. Het zijn maar enkele indrukken van de 205 hoofdsteden van de wereld, met veel gevoel voor het menselijke detail vastgelegd door fotograaf Jeroen Swolfs.
Op 4 juni vertelt Jeroen Swolfs tijdens Fotokroniek het verhaal van zijn project, waar hij nu al vijf jaar aan werkt en dat voor de zomer 2015 gereed zou moeten zijn. ‘Soms is het heel zwaar, maar wat ik zie is indrukwekkend. En het is goed om te zien dat mensen overal, vooral in de moeilijkste omstandigheden, heel veerkrachtig zijn. Met doorzettingsvermogen. Maar ook met vriendschap en hoop. Het is inspirerend om dat verhaal in beeld te brengen.’
Naast de foto’s van de hoofdstedelijke straten, maakt Swolfs reportages over actuele onderwerpen. De tsunami op Samoa, het carnaval in Rio de Janeiro en de aardbeving op Haïti. Tijdens die laatste reportage maakte hij kennis met Rosena, een meisje dat tijdens het natuurgeweld beide benen had gebroken en een deel van haar linkerhand was kwijtgeraakt. Ze wilde graag een zelfstandig bestaan opbouwen, maar in het pleeggezin waar ze feitelijk een slavenbestaan leidde, bleek dat onmogelijk. Het project dat Swolfs na kennismaking met haar opzette, het ‘Rosena Life Project’, maakte het haar mogelijk aan dit bestaan te ontsnappen.
De lezing van Jeroen Swolfs vindt plaats op 4 juni 2014, aanvang 20.00 uur, in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179, Amsterdam. meer informatie klik hier
link naar streetsoftheworld: klik hier

In P/f 2011 Nr 6 staat een volledig interview met Jeroen Swolfs.
Bekijk ook een eerder bericht over Street of the World: klik hier…

 
Persbericht Lezing fotografieproject Streets of the World3