terug

Storyplanet gestopt na conflict

StoryplanetOpnieuw is een online platform voor fotografie ter ziele. Na emphas.is, een platform voor crowdfunding, houdt ook Storyplanet op te bestaan. Een maand geleden moest de oprichter van Storyplanet, Bjarke Myrthu, al melden dat de site gehacked was door voormalige freelance programmeurs. Gisteravond maakte hij bekend dat Storyplanet nu definitief stopt.
Met Storyplanet kon je vrij eenvoudig een online multimediaproductie maken. Het sterke punt van Storyplanet was dat ook een non-lineaire productie snel te maken was, normaal heb je daar de nodige programmeerervaring voor nodig. In Pf nr 2 van 2013 is het platform nog getest. Een kwetsbaar punt van Storyplanet was dat de productie op de server van Storyplanet draait, dus niet op de site van de maker zelf. Hoe kwetsbaar zo’n dienst is, blijkt nu. De verhalen die gemaakt zijn met Storyplanet zijn nu offline.
Myrthu is met Storyplanet gestopt na een conflict met twee programmeurs die freelance voor hem werkten. De twee zouden nog een bedrag van Storyplanet krijgen en hebben de site gehacked om de betaling af te dwingen. In de mail naar de gebruikers schrijft Myrthu dat hij niet ingaat op dreigementen. Een constructieve dialoog met de programmeurs was niet mogelijk, aldus Myrthu. De enige manier om alles weer draaiend te krijgen zou een juridische procedure zijn. Myrthu heeft geen zin om daar energie in te steken, zonder zeker te weten wat de afloop is. In plaats daarvan gaat hij verder met een nieuw online gereedschap voor storytelling.
Myrthu beseft dat hij daarmee gebruikers van Storyplanet in de steek laat. Zo schrijft hij onder meer: “Ik realiseer me dat je wellicht projecten hebt lopen die geraakt worden en dat je een hoop werk kunt kwijtraken, het spijt me oprecht dat ik je in deze situatie breng (en als het enige troost biedt heb ook ik jaren werk verloren). Maar na veel denken en naar mijn gevoel luisteren heb ik besloten dat ik je liever wat extra’s en unieks aanbiedt bij het volgende project, dan dat ik probeer iets te herstellen dat wellicht snel iets uit het verleden is.” Wat het nieuwe project inhoudt, wil Myrthu nog niet zeggen. Het moet als het meezit in 2014 gepresenteerd worden. Tot die tijd zitten de gebruikers van Storyplanet met de gebakken peren.


Bekijk ook deze items