terug

Stefan Schipper

De veelzijdige fotograaf van Twente

Stefan Schipper is een nuchtere jongen uit Twente met tomeloze energie en een mentaliteit van ‘niet lullen, maar poetsen’. Hij heeft er succes mee. Op de Professional Imaging 2013 geeft hij een masterclass. “Ik ga vertellen wat ik doe, op een bijzondere manier. Er komt onder meer een korte presentatie van mijn bedrijf als horrorfilm met rockmuziek. En ik doe een spectaculaire demoshoot met Playboymodel Joy van Velsen.”
Stefan Schipper (42) liep met steeds nieuwe foto’s op zijn zestiende de deur plat bij reclamefotograaf Frans Wienk voor een stageplaats. Hij was negentien toen hij bedrijfsleider werd van de plaatselijke fotozaak in Vriezenveen. Drie jaar later nam hij de zaak over, gooide (de verkoop van) camera’s en filmrolletjes eruit en maakte er een fotostudio van.

Aparte foto’s

“Met mijn eerste eigen fotoboek ‘Sightings’ (1999) is het succes begonnen. Naast portretten van de plaatselijke fietsenmaker en bakker wilde ik er tien portretten in van bekende mensen. Het zijn er 160 geworden. Ik ben gaan bellen en faxen. Via Herman Finkers kwam ik bij Eric Hulzebosch, Youp van ’t Hek, Bert Visser en bekende voetballers. Mijn foto’s zijn nogal apart, het is de leidraad van mijn hele succes.” In 2004 volgde ‘Alive’ en in 2010 ‘Always the Hard Way’, boeken die Stefan uitgaf in eigen beheer. De opbrengst is steeds voor een goed doel. Op de achterkant van ‘Alive’ staat ‘What you see is what you get’ en dat typeert Schipper’s werk helemaal. Geen poespas met lampen en visagie, maar recht voor zijn raap. Zijn ietwat rauwe stijl roept reacties op. Hard licht, grote contrasten, scherpe schaduwen. Hij fotografeert bruidsparen op een autosloperij of vuilnisbelt. “Toen ik hier begon, kreeg ik te horen: ‘dit soort foto’s willen de mensen hier niet’. Maar het past bij mij, ik heb ze in de etalage gehangen en het is goed uitgepakt.”

Eigenzinnig en snel

Stefan Schipper is eigenzinnig, zoekt naar het niet-alledaagse. En hij fotografeert erg snel. “Hij ziet snel ergens een mooie compositie in”, zegt Radio 538-coryfee Edwin Evers in de glossy die Stefan Schippers vorig jaar uitgaf ter gelegenheid van zijn 20-jarig jubileum als fotograaf. ‘Ga maar even voor die muur staan’ zegt hij dan en is binnen de kortste keren klaar.”
“Ik neem de meeste foto’s binnen tien minuten. Als ik binnenkom, kijk ik om me heen en heb ik vaak al een paar ideeën in mijn hoofd”, zegt Schippers. “Tijdens een sessie met Metallica hadden de bandleden in vier minuten tijd vier, vijf poses aangenomen en had ik 176 foto’s gemaakt. Na afloop gaf James Hetfield me een hand en zei ‘next time quicker’. Met een knipoog.”
www.stefanschipper.nl