terug

Spiegelloze Sony heet NEX

Sony heeft een nieuwe serie camera’s officieel geïntroduceerd. Het gaat om twee spiegelloze systeemcamera’s, de NEX-3 en de NEX-5, die wel weer tot de Alpha-reeks behoren. Daarmee is Sony het vierde merk dat een camera op de markt brengt met verwisselbaar objectief, maar zonder optische zoeker.

Net als bij Samsung heeft de NEX een APS-Csensor, met een factor van 1,5. Dat is dus groter dan het Micro Four Thirds System. Op de Exmor CMOS-sensor zitten 14,2 miljoen pixels en je kunt er ook in HD mee filmen. Daarmee verslaat de NEX de Alpha-spiegelreflexcamera’s, die geen van alle kunnen filmen. De NEX-3 neemt de films op in MPEG (720p), de NEX-5 kan in 1080i AVCHD opnemen. Voor goed stereogeluid is een aparte microfoon verkrijgbaar. Achterop de camera’s zit een naar boven en beneden kantelbaar scherm met een doorsnede van 7,5 cm met 920.000 pixels.

Vanzelfsprekend heeft de NEX een nieuwe bajonet, de E-type. Met een adapter kunnen ook de objectieven van de Alpha op de camera worden gezet. Helaas werkt de autofocus dan niet. Naast twee zoomobjectieven, de E 18-55mm F/3.5-5.6 en de E 18-200mm F/3.5-6.3, komt er ook gelijk een E 16mm F/2.8 pancake. Die laatste lijkt mij het meest interessant, het wordt zo erg compact doordat de behuizing van de NEX slechts 24,2 mm dik is. Voor de pancake is ook een ultragroothoekadapter en een fish-eye-adapter te krijgen.

Vanaf de zomer zijn de camera’s te koop. De adviesprijs voor de NEX-5 is € 600,00 en de NEX-3 heeft een adviesprijs van €500,00. Beide inclusief 16mm-objectief.