terug

Sony RX 100 III bespreking

De Sony RX100 III is een echte compactcamera wanneer je kijkt naar de buitenmaten en het feit dat het zoom-objectief vast zit op de camera.
Sony RX100 III
Maar de sensor is duidelijk groter dan bij compactcamera’s gebruikelijk is, hij is van het 1 inch type dat aan een behoorlijke opmars bezig is. De net wat grotere maat zorgt voor meer fotografische en technische kwaliteit. Het objectief is met een lichtsterkte van ƒ/1,8 – ƒ/2,8 mooi lichtsterk, het zoombereik loopt van 9 tot 26 mm, een beeldhoek van 24-70 mm in kleinbeeld termen en het draagt de naam van de objectief bouwer Zeiss.

Passen

De Sony RX100 III past prima in een binnenzak en weegt nog geen 3 ons. Het objectief heeft een ingebouwde afscherming wanneer het wordt ingeschoven. Hoewel helemaal logisch en verklaarbaar is het uitschuiven van zo’n objectief altijd een beetje een teleurstelling, de camera wordt er minder mooi en compact van. Maar de wetten van de optica zijn onvermurwbaar. De zoominstelling gaat via de schakelaar rond de ontspanknop, het diafragma kan via de ring rond het objectief gewijzigd worden. Op de kleine camera is toch ruimte gevonden voor een redelijk aantal knopjes, de functie er van kun je zelf uit lijstjes kiezen.
EdK-20141010-1117

Bewegen

Naast het objectief kan er nog van alles naar buiten. Het LCD-scherm achterop kan omhoog geklapt worden, er is een piepkleine flitser die omhoog kan, en heel speciaal, de extra elektronische zoeker kan ook omhoog komen uit de linker bovenkant van de camera. Die hoef je dus niet los mee te slepen, en hij steekt er alleen uit als je hem wilt gebruiken. Voor het activeren van de flitser en de zoeker zijn er kleine knopjes. Het opklappen van de zoeker schakelt de RX100 III ook meteen in, een handig detail. Om die zoeker te kunnen gebruiken moet de loupe ervan nog wel naar achteren geschoven worden. Met 21 miljoen pixels biedt de camera veel beeldinformatie voor een compact, maar er is niks mis met de sensor. Alleen de allerhoogste ISO-instelling levert echt veel ruis op, maar dat is dan ook ISO 12800. ISO 3200 lijkt me nog heel goed bruikbaar, hoewel ISO 80 natuurlijk een schoner beeld oplevert. Video wordt in Full-HD opgenomen waarbij je voor de hoogste kwaliteit, de XAVC S codec, wel een snel geheugenkaartje (50 MBps) nodig hebt. De accu wordt standaard via de USB poort geladen, zware gebruikers zullen een laadapparaat met extra accu’s bij moeten kopen. Voor de fotograaf biedt de Sony RX100 III ook een RAW-formaat, dat is erg prettig, want de JPEG’s zijn niet het beste dat de camera kan, een beetje werk achteraf levert veel betere resultaten, vooral in de hooglichten is veel te winnen.
Hier een link naar video, gemaakt door Dutch J. den Hollander met de RX100M3