terug

Sony NEX VG10: videocamera voor de fotograaf

Wanneer je een digitale spiegelreflex koopt, is de kans groot dat deze ook de mogelijkheid biedt video-opnamen te maken. En hoe goed zo’n camera ook werkt als fototoestel, ze zijn niet als videocamera gebouwd, wat het maken van video-opnamen tamelijk onhandig maakt.

E-mount systeem

De Sony NEX VG10 is gebouwd rond het Sony E-mount systeem waar de Sony Nex fototoestellen ook gebruik van maken. De sensor zit pal achter de objectiefvatting. Dat maakt het mogelijk via een adapter vrijwel elk objectief te gaan gebruiken. Meegeleverd is een 18-200mm-objectief, dat met een voor dit soort objectieven heel normale lichtsterkte van 3,5-6,3 niet direct de mooiste opties biedt wanneer het gaat om spelen met de scherptediepte.

AF

Of je AF zinvol vindt tijdens het maken van video-opnamen, kun je zelf bepalen. De mogelijkheid is er echter wel, en het systeem stelt wel mooi langzaam scherp. Bij voldoende licht ook zonder pendelen, zodat ik de overgangen, wanneer je de aandacht verlegt naar iets of iemand op een andere afstand, er wel goed vind uitzien.
Handmatig scherpstellen gaat via een ring op het objectief, niet mechanisch maar elektronisch gekoppeld. Er is geen digitale vergroting beschikbaar om het handmatig scherpstellen te assisteren. Om schokkerig scherpstellen te voorkomen, gaat ook de handmatige wijziging van de scherpte heel traag.

Uitklappen

Vaste posities markeren kan natuurlijk niet met dit systeem. De Sony biedt de keuze tussen een uitklapscherm als zoeker of een ingebouwde elektronische zoeker. Maar omdat alle knoppen onder het dichtgeklapte scherm verstopt zitten, moet je het in elke situatie toch uitklappen als je iets meer wilt dan volautomatisch filmen.
Helaas is er geen zebra-effect of een andere aanduiding voor overbelichtingswaarschuwing. Wel, als je dat wilt, een histogram in beeld, dat overigens – een beetje onhandig is dat wel – tijdens het instellen van de belichtingscompensatie verdwijnt.
 

Microfoon

Bovenopde camera zit een complexe microfoon die goede resultaten levert en die dankzij de aanwezigheid van vier kleine microfoons zijn opnamehoek kan aanpassen aan de gebruikte zoomstand. De microfoon is wel zo gevoelig dat ook alle bedieningsgeluiden van de camera worden vastgelegd.

Menu

Het aantal keuzemogelijkheden in het menu van de camera is zeer beperkt. Je kunt het karakter van de opnamen enigszins aanpassen; ook monochroom hoort tot de opties, en veel meer is er niet. Natuurlijk kunnen belichtingsprogramma’s, belichtingscorrecties en witbalans allemaal worden gebruikt zoals je dat verwacht.
Verder is alleen JPEG beschikbaar, wat van de gebruiker een nauwkeurig instellen van alle beeldwensen verlangt. De beeldhoekverkleining is bij fotografie ongeveer 1,5; bij video is dat 1,8 doordat het liggende HD-formaat nu eenmaal een andere uitsnede gebruikt.
Bij fotografie wordt ISO gebruikt als aanduiding voor de gevoeligheid; bij video is dat het woord ‘gain’. In ISO is 12.800 het hoogste en dat is dan +27DB in de video-instelling. Die hoge ISO-waarden leveren wel zichtbaar ruis.

AVCHD

Er is slechts één videoformaat, 1920x1080i AVCHD, met 24 Mb per seconde en met enkele compressiekeuzes. Opslag gaat op SDkaartjes en heel lange shots zullen wel worden opgedeeld in blokken van 2 GB elk; dat is kennelijk een beperking van het opslagsysteem.
Belichting
In de handmatige belichting zijn echter tijden tot 1/4 seconde mogelijk, waardoor de opnamen een heel speciale bewegingsonscherpte krijgen; dat ziet er wel heel bijzonder uit. Mensen die dwars door het beeld bewegen, krijgen inderdaad vage bewegende benen. Auto’s die van je af rijden worden daarentegen schokkerig weergegeven.
Het zal allemaal wel een gevolg zijn van de rekenroutines waarmee de 24 beelden uit een continubelichting worden gehaald. Bij elkaar is het een vrij bijzonder effect, dat zeker vraagt om experimenteren.

De sluitertijd langer dan de beeldfrequentie, je krijgt heel vage beelden, maar wel een speciaal effect, bij het bekijken van video natuurlijk heel anders dan dat ene enkele beeld hier getoond.

Net als bij de spiegelreflexen met video-optie speelt de aliassing een grotere rol dan je zou willen. Net niet horizontale lijnen kunnen er flink last van hebben.

Professioneel

Gezien de aard van de aansluitingen voor externe microfoons, is de camera niet voor echt professioneel gebruik bedoeld. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij niet als zodanig kan worden ingezet; dat hebben we tenslotte ook met de DSLR met video-optie zien gebeuren.
Sensor afmetingen: 23,4 x 15,6 mm
Foto: 4592 x 3056 pixels (± 14 miljoen)
Formaat: JPEG
Video: Full HD 1080i (AVCHD)
Sensor maat: APS-C
Lensvatting: Sony E-systeem (adaptervoor Sony a-systeem)
Opslag: SD kaart
Gewicht: 1300 gram (met standaardobjectief)
Afmetingen body: 85 x 130 x 223 mm

Tags: Sony Video

Bekijk ook deze items