terug

Sony komt met RX1R en vernieuwde RX100II

Sony Cyber-shot DSC RX1R
Sony Cyber-shot DSC RX1R

De Sony Cyber-shot DSC RX1 is een bijzondere camera. Het is een compactcamera met een 24 Mp fullframe sensor en een vast, lichtsterk 35 mm objectief van Carl Zeiss. In de analoge tijd waren er meer van dit soort camera’s. De RX1 was echter  de enige digitale camera met deze specificaties. Met de introductie van de RX1R is er een tweelingbroertje bijgekomen. Het grote verschil tussen de gewone RX1 en de RX1R is dat in het nieuwste model geen anti-alias filter meer zit. Door het verwijderen van het filter wordt de scherpte van de opnames verhoogd. Theoretisch wordt het risico op moiré in de opnames wel iets groter. Moderne software kan daar echter korte metten mee maken. De RX1R is een compacte camera met een zeer hoge beeldkwaliteit en is bedoeld voor fotografen die echt het maximale aan resultaat uit een camera willen halen.  Zij zullen er waarschijnlijk geen probleem mee hebben om af en toe moiré te verwijderen. Verder kan de nieuwe XR1R ook overweg met Sony’s Triluminos kleursysteem voor het weergeven van de beelden op Sony televisies.
We hebben de camera in de Amsterdamse Hortus al een beetje aan de tand kunnen voelen. Bij onderstaande opname is gemaakt met de RX1R bij volle opening. De scherpte is zelfs bij f/2 al hoog. Tegelijk is de onscherpte in de achtergrond heel fraai.
DSC00154 dubbel
 
Sony Cyber-shot DSC-RX100IIDe Sony Cyber-shot DSC RX100 is een camera die ook onder professionele fotografen een hit is. Dat is vooral te danken aan de sensor. Hoewel de camera echt in de ‘broekzak’categorie valt, beschikt de RX100 over een 1″ sensor. Daarmee ontstijgt de RX100 qua beeldkwaliteit de echte compactcamera’s. Met de nieuwe RX100 II gaat Sony nog een stapje verder.  De RX100 II beschikt over een nieuwe 1″ back-illuminated sensor met 20 Mp die een betere beeldkwaliteit bij hoge iso-waardes mogelijk maakt. Sony claimt een winst van 40% in gevoeligheid. Verder is de nieuwe camera net als de RX1 voorzien van een Multi Interface aansluiting. Hierdoor kunnen accessoires als een electronische zoeker, flitsers en microfoons op de camera worden geplaatst. Ook het scherm heeft een verandering ondergaan. Het kan nu 84 graden omhoog en 45 graden omlaag worden gekanteld voor opnames van hoge of lage standpunten. Ook aan connectiviteit is gedacht. De RX100 II beschikt zowel over wifi als NFC. Via NFC kunnen bestanden worden uitgewisseld door de camera dichtbij smartphones, tablets of tv’s met NFC te houden. Wifi maakt het mogelijk om de camera zelfs op afstand via apps te bedienen.
Opname met de Sony RX100 II