terug

An-Sofie Kesteleyn doet alles tegelijk

Het was de 25-jarige Belgische fotografe An-Sofie Kestelyn die de notoir stugge politicus Stef Blok uit zijn schulp kreeg. Het was een van de eerste freelance opdrachten voor de Volkskrant, de krant die haar de afgelopen twee jaar van veel werk voorzag. Steeds opnieuw boeien haar foto’s, steeds opnieuw wijken ze een beetje af.

 
In 2012 publiceerde de Volkskrant, naar goed gebruik na landelijke verkiezingen, een reeks profielen van de zojuist aangetreden ministers. De opdracht voor An-Sofie Kesteleyn (1988)luidde: ‘Het moeten echte An-Sofie foto’s zijn.’ De reeks opende met een opmerkelijke foto van Stef Blok: Blok, lachend – een beetje krampachtig, dat wel – lopend door een gang. Onderwijl spreidt hij gul de panden van zijn jasje om zijn VVD-kleurige stropdas en balpen te onthullen. Zo ontspannen zagen we hem zelden – met een beetje fantasie maakt die foto hem het politieke equivalent van Matthew McConaughey in een Dolce&Gabbana reclame. Zonder sexy, dat wel.

foto : An-Sofie Kesteleyn
foto : An-Sofie Kesteleyn

Alles tegelijk

De meeste van Kesteleyn’s foto’s zijn intrigerend, beweeglijk, kleurrijk. Ze laten iets doorsijpelen van de vastberadenheid om haar onderwerp, binnen de grenzen van het respect, net een beetje losser te laten zijn. “Die fotograaf, die kreeg het allemaal maar voor elkaar”, aldus Jet Bussemaker na afloop van de fotosessie. Job Slok, woordvoerder van minister Bussemaker, vertelt: “Deze fotoserie herinner ik me beter dan de gemiddelde, juist omdat hij zo anders was.” Slok omschrijft de sessie met minister Bussemaker: “Dat ze het voor elkaar krijgt, ligt aan een combinatie van factoren. Ze heeft een heel ontwapenende manier om mensen gekke poses te laten innemen. Ze is dwingend, maar tegelijkertijd heel charmant. Haar Vlaamse accent en dat ze jong is helpen ongetwijfeld ook mee.” Dan voegt hij eraan toe: “Ze doet alles tegelijkertijd. Ze praat terwijl ze aan het fotograferen is en drukt af terwijl iemand net van pose verandert. De meeste fotografen leggen eerst uit wat ze willen doen, laten iemand een positie innemen en drukken dan pas af.” An-Sofie Kesteleyn is één met haar camera.
Jet Bussemaker

Mega saai

“Ik ben niet bang om iets te vragen”, geeft Kesteleyn toe. Dus vraagt ze de woordvoerder te vertrekken zodat de geportretteerde niet is afgeleid, en zegt ze ronduit tegen de minister dat ze geen saaie foto wil. Dat begint met het op voorhand zoeken van een alternatieve locatie, want een bureau, dat is mega saai. “Het is niet de bedoeling dat we het belachelijk maken, totaal niet, maar wel spontaner”, zegt ze dan tegen zo’n minister. Lachend vertelt ze: “Dan worden ze een beetje onwennig, staan ze wat te draaien. Dat moment moet je proberen vast te leggen.” En als ze weigeren mee te werken zegt An-Sofie Kesteleyn: “Kijk ik heb nu al die andere ministers gefotografeerd, ze hebben allemaal meegewerkt, ge wilt toch niet als enige een saaie foto?”
Lees het hele interview in het septembernummer van Pf