terug

Slimme Smartphone fotografie

Een artikel over fotograferen met de smartphone, moet ik dat lezen als professioneel fotograaf? Moet ik dat serieus nemen? Niets moet, maar smartphones hebben wel een revolutie ontketend in de manier waarop we fotograferen, en er is zeker geld mee te verdienen, al is het soms indirect.
Een smartphone met ingebouwde camera – meestal een piepkleine sensor die je alleen met een vergrootglas kunt ontdekken – heeft toch veel voordelen ten opzichte van een grote DSLR. Allereerst is de telefoon bijna honderd procent van de tijd in de buurt. Bij de meeste mensen zit de smartphone in de categorie sleutels-portemonnee, altijd bij de hand dus. Zo kun je overal binnen vijf seconden een foto maken. Ten tweede hoef je je bij een smartphone geen zorgen te maken over de technische kwaliteit van de foto, die is meestal gewoon slecht. Je kunt er toch niets aan instellen, dus waarom zou je je er druk om maken? Bovendien worden de smartphone foto’s meestal gepubliceerd op plekken waar de technische kwaliteit irrelevant is: blogs, social media en andere 72dpi output.
Het grootste voordeel is de mogelijkheid om met de smartphone foto’s direct te delen met anderen. Er is (nog) geen DSLR die dat zo laagdrempelig voor elkaar krijgt. De binnen vijf seconden gemaakte foto staat vijftien seconden later op social media. Een ongekend pluspunt.

Processed with VSCOcam with f3 preset
Processed with VSCOcam with f3 preset © Eelco Roos

330.000 volgers

“Het real-time delen van foto’s is ontzettend belangrijk tegenwoordig”, vertelt fotograaf Eelco Roos (alias @croyable op Instagram). Hij fotografeert alleen met zijn iPhone en verdient daar deels zijn boterham mee. “Mijn belangrijkste marketingtroef is mijn netwerk aan volgers op foto-community Instagram. Ik fotografeer bijna dagelijks en post naar zo’n 330.000 volgers. Dat maakt mij een zogenaamde ‘influential Instagrammer”, lacht hij. “En dat blijft niet onopgemerkt. Mijn schare volgers openen voor mij vele deuren. Iedereen wil koffie met me drinken. Bedrijven willen dat ik ook voor hen foto’s maak, bijvoorbeeld van een gebied of hotel. Als ik die bestemmingen op Instagram publiceer, zien al mijn volgers dat, en daar zijn die bedrijven bereid voor te betalen”, legt hij uit. ”Maar ik verdien ook aan het promoten van bepaalde apps.”
Ondertussen heeft Roos een agent in New York in de arm genomen. “In Amerika zijn ze veel verder met de verdienmodellen rond social media. Daar wordt gewoon goed verdiend aan advertenties en promotie”, vertelt hij.

Processed with VSCOcam with m5 preset © Eelco Roos
Processed with VSCOcam with m5 preset © Eelco Roos

Inkomen

“Smartphone fotografie is nog niet voldoende voor een volledig inkomen”, legt Roos uit. “ Ik werk nog vier dagen per week in de IT-branche. Maar ik hoop in de toekomst wel volledig van de fotografie te kunnen leven. Het is nog een beetje wisselvallig. Soms verdien ik in een week een heel maandsalaris, maar soms ook niets. Waar ik vooral toekomst in zie is de combinatie smartphone- met DSLR fotografie. Ik mocht laatst de Canadese regio Alberta promoten. Naast mijn iPhone foto’s, die ik aan mijn volgers laat zien, heb ik op verzoek ook op DSLR geschoten, zodat de foto’s ook in een brochure gepubliceerd kunnen worden. Dan snijdt het mes dus aan twee kanten. Maar ze hebben me ingehuurd vanwege mijn smartphone reputatie.”
Volgens Roos kan smartphone fotografie ook een uithangbord zijn voor vakfotografen. ”Het is een nieuw kanaal om te laten zien wat je kunt. Door smartphone beelden aan je volgers te tonen, ziet iedereen dat je goed kunt fotograferen”, legt hij uit. “Het belangrijkste bij fotografie is toch lichtgebruik en compositie, en dat blijft bij smartphone fotografie volledig hetzelfde. En op social media zie je – als je het goed doet – het kwaliteitsverschil met de DSLR niet terug. Je weet nooit wie er naar je smartphone werk kijkt, vroeg of laat zit er een potentiële opdrachtgever tussen”, aldus Roos. “Ik zeg er wel eerlijk bij dat alles valt of staat bij je netwerk aan volgers. Ik heb er ontzettend veel tijd in gestoken om dat op peil te krijgen, en die uren krijg je natuurlijk niet vergoed, althans niet rechtstreeks.”

Processed with VSCOcam with s1 preset
Processed with VSCOcam with s1 preset © Eelco Roos

Technische prutserij

Het lijkt dus bij smartphone fotografie niet meer te gaan om de technische volmaaktheid, maar om de regisseurs- en netwerkkwaliteiten van de fotograaf. Het publiek van smartphone foto’s heeft nooit commentaar op de scherpte, helderheid of chromatische aberratie van een gemaakt beeld. Ze reageren op de eerlijkheid, herkenbaarheid en intimiteit van het beeld. De dagelijkse realiteit en de actualiteit zijn belangrijker dan de technische perfectie. Sterker nog, technische prutserij is de norm. Apps als instagram geven een nog foutere draai aan de toch al slechte beelden, zodat alle imperfecties worden verdoezeld onder het mom van vintage of cross process…
De professionele fotograaf zal wel uitkijken om volledig over te stappen op een smartphone, al is het alleen al vanwege de beperkte inzetbaarheid. Overdag is de smartphone fotograaf de koning te rijk, maar bij slecht licht houdt het snel op. Er is met minder dan  lichtwaarde 8 gewoon bijna geen beeld meer te maken, ondanks de goedbedoelde ingebouwde lamp die voor flits door moet gaan.
“De ideale omstandigheid voor smartphone fotografie is daglicht bij bewolkt weer”, beaamt Roos. “In de zon wordt het contrast al gauw te hoog, en bij slecht licht is het inderdaad behelpen, al is de sensor van de nieuwe iPhone 5 al wel verbeterd, vooral op het gebied van ruis. ”
Zoomen kun je ook wel vergeten met de meeste smartphones, een zoommotor neemt simpelweg te veel ruimte in. Dus alle onderwerpen verder dan drie meter weg zijn buiten bereik. Door de priegelsensor kun je enige vorm van scherpte-ondiepte ook wel op je buik schrijven. Door deze beperkingen zie je veel smartphone beelden bij daglicht, zoals landschap. Reisfoto’s en architectuur doen het ook goed. Logischerwijs ontbreekt het aan concertfoto’s en sportbeelden.

© Eelco Roos
© Eelco Roos

Documentaires

Telecombedrijf Vodafone stimuleert de ontwikkelingen op smartphone fotografiegebied. Zij heeft samen met Discovery Channel de programmareeks ‘firestarters’ opgezet. “Firestarters verkent hoe de digitale wereld (mode, kunst, film, media, muziek en fotografie) creatieve industrieën verandert”, vertelt Maarten Kadiks van Vodafone, initiatiefnemer van het project. “Naast de documentaire reeks faciliteren we masterclasses, portfolio reviews, live interviews en workshops in de firestarters studio, op events als Amsterdam Fashion Week, IDFA, Museumnacht en Amsterdam Dance Event. Op deze manier hopen we een bijdrage te leveren aan de constante dialoog over hoe technologie vooruitgang faciliteert”, aldus Kadiks. Roos is een van de fotografen die in de documentaire reeks is te zien.
firestartersweb

Toegevoegde waarde

De smartphone kan voor de vakfotograaf dus zeker een toegevoegde waarde hebben. Vooral de real time deelbaarheid zorgt voor nieuwe mogelijkheden en uitdagingen. Een vakfotograaf maakt met een smartphone beelden die hij normaal niet zou maken, en publiceert die ook. Daardoor groeit zijn imago en het aantal volgers. Hieruit kan nieuwe klandizie volgen voor zijn gewone fotografie. Dus schrijf de dure apparatuur zeker nog niet direct helemaal af.
Op www.firestarters.nl is de documentaire van Eelco Roos op Discovery te zien. Ook kun je hier meer foto’s van zijn hand bekijken, evenals van andere instagram fotografen.
Meer foto’s van Eelco 

eelcoroos_2
©Eelco Roos

Apps voor iPhone en Android fotografie

Snapseed
Snapseed (Gratis)
Snapseed – van Nik software – is een intuïtieve app voor iPhone en Android om talloze bewerkingen op je smartphone foto’s uit te voeren. Belangrijke functies als contrast, helderheid en verzadiging kun je over het hele beeld of selectief toepassen. En bij alle filter kun je traploos de sterkte variëren. Ook kroppen en randen toevoegen gaat heel gemakkelijk.
645 Pro mkII
645 pro MK II (E3,59)
645 pro MK II voor de iPhonebiedt een aantal professionele opties zoals het histogram, sluitertijd en ISO zichtbaar. De app heeft een aantal fotofilters, waaronder een aantal gegradueerde kleurfilters, en je kunt je eigen presets maken. Ook kun je kiezen voor een integraalmeting of spotmeting. Het enige dat mist is de mogelijkheid om sluitertijd en diafragma ook echt handmatig in te stellen. Misschien wel de handigste feature is de mogelijkheid om de belichting en de autofocus vast te zetten, zoals dat op elke DSLR ook mogelijk is.
VSCO Cam
VSCO Cam (Gratis)
Gratis app voor de Iphone voor camera- en nabewerkingen, waarin je mooie presets kunt gebruiken. De app geeft de mogelijkheden om de presets ook in een percentage te gebruiken. En het mooie is dat je ook even terug kunt naar de onbewerkte versie. Roteren kan zonder dat je buiten het beeld komt, de app draait en kropt tegelijkertijd. Online zijn nog een heleboel extra presets te downloaden voor nog betere effecten