terug

Slide-show software

Fotomagico

Een slideshow, of ook wel een foto-film, is eigenlijk al een oude presentatievorm. Het gaat uiteindelijk om de combinatie van geluid met illustraties om een verhaal te vertellen. De eerste versies waren de toverlantaarnbeelden die verhalenvertellers gebruikten om hun vertellingen te illustreren, later kregen we als fotografen de ‘band-dia’ show, waarbij de geluidsband via een extra spoor signalen gaf waarmee de dia’s synchroon aan het geluid werden getoond. Dat kon voor wat betreft de omvang en complexiteit lopen van betrekkelijk eenvoudige presentaties tot bioscoopzaal vullende reisverhalen. Al die complexe opstellingen met soms wel meer dan 20 diaprojectoren zijn, zoals zoveel, vervangen door een computer met één of meer beamers. Het merk Stumpfl levert met Wings platinum een programma waarmee zowel de grote als de kleine presentaties nu via de computer (Windows) gemaakt kunnen worden. Het is ook mogelijk om meer dan één beamer aan te sturen. Uiteraard biedt ook een video-montage programma alle gereedschappen om een slide-show te maken. Maar soms zijn dergelijke programma wat teveel van het goede, en kun je ook alles doen wat je wilt met een eenvoudiger programma. Een voorbeeld van zo’n eenvoudiger programma is Fotomagico voor de Apple, waarvan onlangs versie 4.5 is verschenen waar als bijzonderheid de ondersteuning voor 4K aan de mogelijkheden is toegevoegd.

FotoMagico-02
Audio markers kunnen worden geplaatst met de ‘M’ toets, maar later eenvoudig worden verschoven als je toch net naast het gewenste moment zit.

Geluid

Bij eerdere versies van Fotomagico was het geluid gekoppeld aan dia’s, een systeem dat niet werkt. Hoewel slide-shows gebaseerd zijn op foto’s is het geluid toch de basis. Daarom begin je een slide show met je opzet van het verhaal, de tijdsindeling en dan wordt het geluid gemaakt. Je hebt handig niks te maken met synchroon geluid, het beeld plaats je gewoon naast het geluid waar je het wilt hebben. Een beperking die gebleven is, is het feit dat een titel, tekst in het beeld, nog aan één slide vastzit. Natuurlijk kun je beeldwisselingen timen met plekken in het geluid, maar dat is nog net iets vrijer dan echt synchroon geluid. Toch is een slide-show een goede voorbereiding op het maken van films, als je dat zo wilt zien. Je moet er andere foto’s voor maken, veel dichterbij, losse details, je moet immers de vaart er een beetje inhouden. Wij vonden vroeger 5 seconden al lang om een beeld stil te laten staan, de moderne toeschouwers willen vast nog wel meer tempo, maar de foto’s moeten dat tempo wel mogelijk maken door niet te complex te zijn. Inmiddels kun je een Fotomagico show gewoon beginnen met het geluid, om er vervolgens de beelden aan toe te voegen. Naast de foto’s heb je de keuze uit allerlei overgangen en de mogelijkheid om in te zoomen of een uitsnede uit het beeld te verschuiven. Voor een beeldscherm presentatie op Full-HD bieden foto’s heel veel ruimte voor dit soort effecten, wil je ze ook bij een 4K presentatie dan moet je met flinke fotobestanden beginnen.

Het eenvoudig aangeven van de wijziging aan de foto gedurende de tijd dat hij getoond wordt is mooi uitgevoerd.
Het eenvoudig aangeven van de wijziging aan de foto gedurende de tijd dat hij getoond wordt is mooi uitgevoerd.

Synchroon

Stilstaand beeld heeft flinke beperkingen ten opzichte van video. Zo kun je iemand niet introduceren door hem of haar wat te laten zeggen om het stemgeluid aan een gezicht te koppelen. Een stilstaand portret en een stem hebben geen automatische verbinding bij de kijker. Maar tegenwoordig kun je heel eenvoudig stukjes video in je slide-show mengen waardoor je dit soort beperkingen op kunt lossen, en de afwisseling van stilstaand en bewegend beeld biedt ook weer extra mogelijkheden om het verhaal te vertellen. De toevoeging die de computer aan de slide-show biedt is dat de beelden niet stilstaand getoond hoeven te worden, je kunt er vloeiend tijdens het tonen een andere uitsnede van maken. Daarnaast zijn de mogelijkheden voor overgangen heel uitgebreid, een systeem van beeldwisselingen dat bij video weer heel ongebruikelijk is. Ook een verschuiving, een ‘pan’ vanuit een panoramische foto hoort uiteraard tot de mogelijkheden. je moet dan wel even kijken of het gekozen video-formaat die mooi vloeiend weet weer te geven. Naast de inmiddels standaard full-HD video is nu ook 4K aanwezig. Ook kun je de afmetingen van je beeldscherm of beamer aanhouden voor de presentatie, een vrijheid die bij video minder makkelijk te vinden is. Tenslotte is er de optie om de hele presentatie als een op zichzelf staand project te bewaren dat op een Apple computer kan worden afgespeeld. Dan gebruik je ook bij de presentatie de oorspronkelijke foto’s wat de hoogst mogelijke beeldkwaliteit levert.

Beperkingen

Het werken met een eenvoudig programma is prettig omdat je snel aan de slag kunt. Het nadeel zit in de beperkingen. Toch is het wanneer het een nieuw gebied voor je is volgens mij wel handig om eenvoudig te beginnen en pas wanneer je de beperkingen echt lastig vindt worden over te stappen naar een complexer programma, je weet dan inmiddels ook welke beperkingen je opgeheven wilt zien en kunt dus beoordelen of het andere programma de gewenste mogelijkheden wel biedt.

FotoMagico-03
Er valt heel wat in te stellen aan de afbeeldingen, de overgangen en wat er verder bij een slide-show hoort.