terug

Silverhands: analoog zwart-wit


Notice: Undefined offset: 0 in /var/www/clients/client3/web158/web/wp-content/themes/deopenbareruimte/inc/template-functions.php on line 49

Silverhands in Amsterdam is een van de weinige vaklabs in Nederland die uitsluitend zijn gespecialiseerd in de analoge verwerking van zwart-witfilm en -afdrukmateriaal. Hier verzorgt eigenaar Wim Dingemans handgedrukte bariet- en RC-vergrotingen.
Dingemans, die ooit zijn carrière in de elektrotechniek beëindigde om in de fotosector aan het werk te gaan, begon in de doka bij Capi-Lux als schoonmaker, maar deed er al snel alle voorkomende werkzaamheden met voornamelijk veel verwerking van kleurmateriaal. Na vijf jaar stapte hij over naar het vaklab van Joop Niestadt, en na anderhalf jaar opende Dingemans zijn eigen vaklab waar hij zich specialiseerde in ‘specials’; specialistische klussen.
Zwart-wit was een van die specialiteiten. Toen Dingemans weg ging bij Joop Niestad, die uitsluitend kleur verwerkte, of hij het bij het bij hem aangeboden zwart-witwerk wilde doen. “Daar is het eigenlijk mee begonnen. Het werd steeds meer werk en gaandeweg groeide ook mijn belangstelling voor zwart-witfotografie.”
Dingemans besloot zich ondanks de groeiende populariteit van digitale fotografie  volledig op de analoge zwart-witverwerking te concentreren en geen computers en beeldbewerkingsprogramma’s te gaan gebruiken. Toen het ene na het andere vaklab omviel en hij als een van de laatste overbleef, bleek dat een goede keuze. “Ik heb nog steeds veel werk.”
Website Silverhands: www.silverhands.nl