terug

Sigma SD1

Ook Sigma gaat een camera leveren voor een hoger segment. De SD1, zoals het nieuwe toestel gaat heten, heeft een Foveon sensor met ’46’ miljoen pixels. Het aantal pixels is altijd wat lastig bij Foveon, omdat anders dan bij het standaard Bayer patroon er drie lagen gebruikt worden. In feite is het dus een  15,4 megapixel sensor met meerdere lagen.
Niet alleen het aantal pixels is groter geworden dan bij de SD15, ook de sensor zelf is iets groter en is nu APS-C (factor 1,5). Heel veel meer specificaties zijn nog niet bekend of definitief, de camera wordt halverwege volgend jaar op de markt verwacht. Dat is ongeveer gelijk met het 50-jarig bestaan van Sigma.
Uiterlijk lijkt de camera wel op de SD15, maar het mist bijvoorbeeld wel het LCD bovenop de camera en ook de knoppen zijn wat anders ingedeeld. De camera moet stof- en spatwaterdicht zijn. De SD1 kan ook filmen, maar zoals het er nu naar uitziet niet in HD.
Met de SD1 hoopt Sigma de gevorderde en de professioneel werkende fotograaf aan te spreken. Vanwege de kleurweergave van de Foveon sensor moet de camera volgens Sigma bij uitstek geschikt zijn voor landschapsfotografen. Die moeten dan wel met Sigma objectieven gaan werken, want de SD1 heeft de eigen Sigma vatting. Een prijs is nog niet bekend.

Tags: SD1 Sigma

Bekijk ook deze items