Pf
  • Nieuws
  • Agenda
  • Over Pf
    • Abonneren
    • Cadeau-abonnement
    • Adreswijziging
    • Adverteren
    • Contact
    • Verkooppunten
  • Abonnement
  • Losse nummers
Pf
Stream

Sigma SD1

sep 21, 2010

i1 profiler

sep 21, 2010

Fujifilm Finepix X100

sep 20, 2010

Nikon SB700

sep 20, 2010

Pentax K5 geïntroduceerd

sep 20, 2010

Samsungs iFunction in close up

sep 20, 2010

Canon introduceert het EF 8-15 mm f/4L fisheye zoomobjectief

Meer berichten

Sigma SD1

photokina Door Redactie Pf / 21 september 2010
next
  • A+ A-

Ook Sigma gaat een camera leveren voor een hoger segment. De SD1, zoals het nieuwe toestel gaat heten, heeft een Foveon sensor met ’46’ miljoen pixels. Het aantal pixels is altijd wat lastig bij Foveon, omdat anders dan bij het standaard Bayer patroon er drie lagen gebruikt worden. In feite is het dus een  15,4 megapixel sensor met meerdere lagen.

Niet alleen het aantal pixels is groter geworden dan bij de SD15, ook de sensor zelf is iets groter en is nu APS-C (factor 1,5). Heel veel meer specificaties zijn nog niet bekend of definitief, de camera wordt halverwege volgend jaar op de markt verwacht. Dat is ongeveer gelijk met het 50-jarig bestaan van Sigma.

Uiterlijk lijkt de camera wel op de SD15, maar het mist bijvoorbeeld wel het LCD bovenop de camera en ook de knoppen zijn wat anders ingedeeld. De camera moet stof- en spatwaterdicht zijn. De SD1 kan ook filmen, maar zoals het er nu naar uitziet niet in HD.

Met de SD1 hoopt Sigma de gevorderde en de professioneel werkende fotograaf aan te spreken. Vanwege de kleurweergave van de Foveon sensor moet de camera volgens Sigma bij uitstek geschikt zijn voor landschapsfotografen. Die moeten dan wel met Sigma objectieven gaan werken, want de SD1 heeft de eigen Sigma vatting. Een prijs is nog niet bekend.

Deel dit bericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Tags: SD1, Sigma

Aanverwante artikelen

Apparatuur Objectieven Door Persbericht / 22 februari 2017

Sigma Contemporary 100-400mm F5-6.3

Apparatuur Objectieven Door Persbericht / 22 februari 2017

Drie nieuwe Art objectieven van Sigma

Apparatuur Objectieven Door Persbericht / 20 september 2016

Drie full-frame Sigma Global Vision objectieven

8 bijdrages

  1. morgan / 22 september 2010

    nu alleen nog uitbrengen met nikon en canonvatting dan heb je er tenminste wat aan nu koopt geen hond die camera wie heeft er nu standaard sigma vatting lenzen???

  2. Robert / 22 september 2010

    Precies, vrijwel niemand en dat is jammer. Want daar staat wel tegenover dat de 15,4 effectieve MP Foveon veel gedetailleerder is dan mijn 5D II met zo’n 10,5 effectieve MP, die ik in RAW niet kan aanspreken omdat dit altijd geinterpolleerd wordt en opgeschroefd tot 21 MP. De grens bij CMOS aps-c sensoren ligt nu bij 16 MP en dus 8 effectieve MP, het Foveon systeem levert bijna het dubbele op een sensor die maar 1/10 groter is en dat dus zonder Bayer-interpolatie! Dan moet je natuurlijk wel een processor hebben die al die informatie ( kleuren ) recht aan doet en dat moet nog maar blijken.

    Het is een wat oude discussie aan het worden; CMOS vs Foveon, te oud, want Foveon speelt eigenlijk helemaal geen rol meer. Wat mij duidelijk is, is dat Foveon een beter systeem is al is het maar omdat het geen Bayer-interpolatie toepast. Als je besturingssystemen met camerasensoren zou willen vergelijken, zou je kunnen zeggen dat Foveon de Mac is en CMOS de PC.. Foveon is goed gepatenteerd en eigenlijk had Leica zo’n acht jaar geleden een samenwerkingsverband met hun moeten aangaan. Dat had een pas een geduchte concurrent voor Canon en Nikon opgeleverd.

    Die laatste twee zullen dus NEVER toestemming geven voor een vatting voor hun lenzen op de Sigma omdat ze er allebei bij gebaat zijn dat CMOS de norm blijft.

    Als Sigma en Foveon genoeg geld zouden hebben om gelijke tred te houden met de ontwikkelingen in CMOS technologie zou dit de doodslag zijn voor de koplopers. Geen vattingen dus.. ;-)

  3. leo / 24 september 2010

    Het idee om er een canon vatting op te zetten is heel goed. En daar heb je toch geen toestemming voor nodig, er zijn talloze adapters. Sigma rocks!

  4. Eduard de Kam / 25 september 2010

    Eerst even een kleinigheid: een Foveon sensor wordt ook met CMOS technologie gemaakt, de verwarring is ontstaan toen CCD en CMOS naast elkaar werden gezet. CCD is de afkorting voor de werkwijze, CMOS de afkorting voor de techniek die bij de productie gebruikt wordt. Het is echt appels en peren dus.
    De nieuwe Foveon heeft inderdaad 15 miljoen pixels en die doen allemaal mee aan de scherpte. Maar bij de standaardmetingen van de scherpte van een camera met een Bayer patroon sensor is het met een goed objectief mogelijk om vrijwel tot aan de Nyquest frequentie scherpte te meten, en ze doen dus ook echt allemaal mee. Een Nikon/Canon met ruim 20 miljoen pixels op de sensor zal dus echt meer detail vast leggen dan de Foveon met 15 miljoen pixels.
    Het echte probleem van de Foveon sensor is de kleurscheiding, die is gebaseerd op statistiek en niet op fysieke filtering.

  5. Robert / 26 september 2010

    Hoi Eduard,

    Bedoel je nou dat Bayer bij CMOS alleen te maken heeft met kleurfiltering? Bij het tot stand komen van een RAW-file op de computer worden alle pixels van het bestand geinterpoleerd. Voor de duidelijkheid; tussen iedere photonontvanger op de sensor wordt een extra pixel aangemaakt door een algoritme dat de kleur van die pixels bepaald op basis van de informatie van twee aaneensluitende photonontvangers of “reële pixels”. Bijna 50% van het tot stand gekomen beeld is dus nooit “fysiek” waargenomen. Dit zou de reden moeten zijn waarom digitale fotografie er altijd zo plat uitziet t.o.v (gescande) film en ik denk dat de totstandkoming van IS en VR in dat licht (uit noodzaak) zijn ontstaan. Onscherpte bij een kritieke sluitertijd treed sneller op bij interpolatie. Lijkt me logisch.

    Deze Sigma zou daarom beelden met meer diepte kunnen maken dan we van CMOS varianten gewend zijn. Ik weet het niet, want ik heb nooit een Foveon camera kunnen testen.

    Om mijn verhaal af te maken; Ik heb bij onderzoek naar sensortechnologie via het internet jaren geleden al begrepen dat Canon & Nikon ons camera’s verkopen met de helft van de belofte. Dwz; een 21 MP camera heeft geen 21.000.000 photonontvangers, maar de helft, 10.500.000 reële, effectieve, waargebeurde pixelmakers. De beloofde 21 MP krijgen we wel, maar alleen na het uitpakken van de software op de hardware, dmv interpolatie, dus.

    Aldus. Er zitten meer photonontvangers op de sensor van de Sigma dan bij Canon of Nikon. Of het resultaat scherper is, afwachten. De kleuren zullen minder goed zijn, want hij wordt nu al geafficieerd als een landschapscamera.. een beetje beperkt naar mijn smaak.

    Als je echt zeker weet dat ik er naast zit, laat het mij dan ajb weten,
    Groet, Robert

    • Eduard de Kam / 26 september 2010

      Robert,

      Ja, je zit er echt naast. Het aantal feitelijke pixels van een EOS 5D Mark II sensor is echt ruim 21 miljoen. Boven die pixels ligt het Bayer patroon, waarbij de helft van de pixels een groen filter heeft, de anderen zijn over rood en blauw verdeeld. De kleuren van elke pixel worden vervolgens door interpolatie verkregen.
      En je kunt natuurlijk discussiëren over hoeveel scherpte er dan echt wordt vastgelegd, maar dat is echt niet wezenlijk minder.

  6. Jan / 1 oktober 2010

    Ik fotografeer met Canon 5d en Sigma SD14,
    de kleuren van de Sigma blijven mij verbazen
    en ben dan ook zeer geinteresseerd in de SD1.
    Alleen Sigma kennende zal het nog wel even duren voor de camera
    uitkomt en vaak is de aanvangsprijs ook veel te hoog.
    Bovendien is de kans groot dat ook Canon volgend jaar met een nieuwe sensor komt.

  7. Robert / 6 oktober 2010

    Hoi Eduard,

    Dank je voor de update. Ik heb in het verleden de werking van B-interpolatie niet naar het filteren van RGB vertaald.. maar alleen naar het verkrijgen van pixelcount. De artikelen daarover kwamen van Ken Rockwell.

    http://www.kenrockwell.com/tech/film-resolution.htm

    “All (non-Foveon) digital cameras use a black-and-white sensor on which red, green and blue dots have been painted. Since we only have about a third the resolution in any one color, since only one-third of the sensor is painted with each color, Bayer Interpolation firmware in the camera (or in raw conversion software) takes the pixels of each color, and interpolates (smoothes) values in-between the pixel locations of each color to create brightness value for each color at every other color’s location.

    Therefore, at each pixel location in a digital camera’s image, we don’t have full R, G, and B data. We only get about half, which is why digital camera images at 100% won’t look as good as good film scans at 100%, or lower resolution settings of your camera seen at 100%.

    This is all called Bayer Interpolation. With this, most digital cameras really only resolve about half their rated megapixel rating. For instance, a 10MP camera really only sees about as well as a theoretically perfect 5MP digital camera, or 5MP film scan.

    Foveon chips see at full resolution, but the makers of those cameras lie about the resolution to keep up with other cameras. Most Foveon-chipped cameras (Sigma) multiply the real resolution by three! What Sigma sells as 14MP cameras are really only 5MP.”

Reacitemogelijkheid gesloten.

Instagram  Facebook  Twitter

Pf nummer 8 is uit

Bestel Pf 8 →

Vorige edities

Abonneren

Inkijk exemplaar

Nieuwsbrief

Voer een geld e-mailadres in
Dit adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Bedankt!

Disclaimer
Leveringsvoorwaarden
Privacy Statement
Cookies
© 2019 Pf. Alle rechten voorbehouden.
Pf is een activiteit van Virtùmedia B.V.

PF maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie over cookies. Sluiten
Toon opnieuw
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld