terug

Sigma SD1 getest

Sigma SD1 - foto: © Bas de Meijer
Sigma SD1 - foto: © Bas de Meijer

Met de SD1 hoopt Sigma ook de professionele fotograaf aan te spreken. De techniek achter de camera is in ieder geval erg interessant. De Foveon sensor werkt namelijk met verschillende kleurlagen op een pixel. In theorie moet dat betere kleuren en scherpte opleveren, want er hoeven geen pixels gecombineerd te worden om de volledige informatie per pixel te berekenen. Tot voor kort was de resolutie van de Foveon sensor beperkt, ook al vermenigvuldigt Sigma het aantal pixels met drie (vanwege de drie kleurlagen). De SD1 heeft echter ruim vijftien miljoen echte pixels, genoeg voor veel toepassingen. Tijd om weer eens de Sigma aan de tand te voelen of het voor de professionele fotograaf een geschikte camera is.
De Foveon sensor

De sensor doet wat er van verwacht mag worden. De kleuren zijn mooi en de scherpte is erg hoog. Omdat een anti-aliasing filter overbodig is, is het microcontrast erg hoog. Dat geeft de foto’s een bepaalde diepte. Je moet wel bij lagere gevoeligheden blijven werken. De ISO 6400 stand van de camera is echt veel te hoog gegrepen. Tot en met ISO 800 is het echter erg mooi, zoals de praktijkfoto’s ook bewijzen.
De SD1 bevalt ook als camera op zich goed, met een heldere bediening en een erg zachte klik als je de foto maakt. Snel is de camera weer niet, voor reportagewerk is de camera niet geschikt. De camera mist vreemd genoeg ook LiveView en de mogelijkheid om video opnames te maken. Een gemiste kans.
Je moet voor de SD1 wel flink in de buidel tasten, de adviesprijs is nu € 6950,00. Of de camera dat geld waard is, is te lezen in de volledige test die te lezen is in nummer 9 van P/f (verschijningsdatum eind oktober 2011). In de onderstaande galerie kun je alvast wat praktijkopnames zien. Ook zie je hier de opnames die we standaard maken met de testkast op verschillende gevoeligheden.


Bekijk ook deze items