terug

Shoot Amsterdam. Volgend jaar weer?

Rahi Rezvani komt nauwelijks aan fotograferen toe. © Foto: Bas de Meijer
Rahi Rezvani komt nauwelijks aan fotograferen toe. © Foto: Bas de Meijer
Daimon Xanthoupolus praat over zijn werk. © Foto: Bas de Meijer
Daimon Xanthoupolus praat over zijn werk. © Foto: Bas de Meijer
Mooie apparatuur. © Foto: Bas de Meijer
Mooie apparatuur. © Foto: Bas de Meijer
De organisatie rekende aanvankelijk op ongeveer 450 aanmeldingen, het werden er twee keer zoveel. Shoot Amsterdam schepte verwachtingen en maakte dat waar. Niet slecht voor een evenement dat voor de eerste keer is gehouden in Nederland. Natuurlijk kennen we al De Dag Van De Fotografie, maar Shoot Amsterdam voorziet in een andere behoefte. Centraal staat de beroepsfotograaf en dat is te zien.
In de Grote Zaal in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam laten vooraanstaande fotografen zien hoe zij werken. Als ze tenminste aan fotograferen toekomen, want in veel gevallen zijn de fotografen vooral bezig met het beantwoorden van vragen, zowel inhoudelijk als over de manier van werken. Niet geheel toevallig werken de fotografen met Hasselblad en broncolor, de organisatoren van Shoot Amsterdam. De beide importeurs van de merken staan er ook met stands, maar het was duidelijk dat het niet per se om de verkoop van apparatuur ging. Bij Shoot Amsterdam draait het om inspiratie en informatie en in beiden biedt het evenement meer dan genoeg.
Naast de kleine fotostudio’s waar je de fotografie in praktijk kunt zien, zijn er ook lezingen. Die worden druk bezocht. Als de eerste groep de zaal verlaat waar Daimon Xanthoupolus een inspirerend verhaal over documentaire fotografie heeft gehouden, staat de hal al vol met mensen die willen luisteren naar Lars Boering en Adriaan Monshouwer over het thema ondernemen. Het leeft overduidelijk bij de fotografen. Ook de sessie over het auteursrecht worden goed bezocht. Eigenlijk alle lezingen.
Druk is het ook bij de stands van de Fotografenfederatie en de PANL. Het besef dat je samen sterker staat groeit blijkbaar. In diezelfde ruimte loopt de fotoboekhandel van PhotoQ ook goed, de stapel Pf’s bij de centrale hal slinkt snel. Tussen alle sessies etcetera door wordt er druk gepraat. De sfeer is gezellig en goed. Er blijft maar één vraag over na deze eerste Shoot Amsterdam. Er komt volgend jaar toch wel weer een editie?


Bekijk ook deze items