terug

Serie Ondernemen: trouwfotograaf Luther Hartog

lutherfotografie-1
De winnende foto bij de Bruidsfoto Award © Luther Hartog

Luther Hartog won dit jaar de overall prijs bij de Bruidsfoto Awards. Hoe ziet zijn onderneming eruit en wat voor invloed heeft het winnen van zo’n prijs?
Kunt u iets vertellen over de opzet van uw onderneming?
“Luther Fotografie is een onderneming die bestaat uit één persoon; Luther. Een zzp-er dus. Het grote voordeel daarvan is dat je de absolute controle over alles hebt. Ik heb het contact met de klant, ik maak het eindproduct en ben eindverantwoordelijke. Dat bevalt me wel.”

Hoe zou u zichzelf als fotograaf omschrijven, wat voor soort fotograaf bent u? Wat is uw passie?
“Ik zou kunnen zeggen dat ik bruidsfotograaf ben, wat ik ook ben, maar ik denk dat ik vooral een mensenfotograaf ben. Ik vind het tof om het verhaal van mensen vast te leggen in beeld. Een bruiloft is voor mij de perfecte plek om die verhalen om te zetten in beelden. Voor mij is het daarnaast ook echt belangrijk dat dit mooie beelden zijn. Als het me lukt om een verhaal om te zetten in een beeld dat esthetische waarde heeft, dan geeft me dat iedere keer weer een kick.”
© Luther Hartog
© Luther Hartog

U heeft gekozen voor de specialisatie ‘Trouwfotografie’. Hoe kwam u tot die keuze en hoe gaat het momenteel met de fotografie in deze sector?
“Toen ik in mijn puberjaren bezig was, fotografeerde ik alles wat los en vast zat. Steeds weer deden de foto’s met mensen me het meest. Door mijn specialisatie in grafische vormgeving wilde ik die mensen in een boeiend beeld vastleggen. Een beeld waarbij vorm, kleur en compositie belangrijk zijn. Iets dat toentertijd in de bruidsfotografie zelden werd gedaan.
De afgelopen jaren is het hard gegaan binnen de bruidsfotografie. Het niveau is echt enorm gestegen en dat vind ik gaaf om te zien. Selective colouring, sepia en achter een boom vandaan komen kan echt niet meer! Het is volgens mij wel steeds moeilijker om je te onderscheiden. Er zijn in deze sector een hoop fotografen bij gekomen en dus moet je echt op zoek naar je eigen stijl. Ook is je persoonlijkheid van belang geworden. Waar vroeger fotografen op hun zoldertje in hun doka hun ding zaten te doen, is het nu van belang om je karakter in je bedrijf zichtbaar te maken.”
Kunt u iets vertellen over uw werkwijze?
“Op dit moment werk ik helemaal alleen. Zowel tijdens de bruiloft als bij de verwerking van de beelden. Er zijn genoeg bruidsfotografen die met een assistent of ‘second shooter’ werken, maar ik denk dat ik teveel bezig zou zijn met wat die persoon aan het doen is. Ik heb trouwens wel een hele leuke vrouw waar ik altijd alles mee kan bespreken.
Verder ben ik een bruidsfotograaf die werkt met ‘available light’. Je ziet mij dus doorgaans niet met een flitser rondlopen. Hij zit in mijn tas, maar komt er zelden uit. Door deze werkwijze heb ik vaak creatieve keuzes moeten maken, omdat het licht heel moeilijk was. Het dwingt je wel om je steeds op dat gebied te blijven ontwikkelen.”
© Luther Hartog
© Luther Hartog

U heeft veel met particulieren te maken. Op wat voor manier ga je het gesprek met ze aan, heeft u vaste pakketten die ze uit kunnen bouwen? Hoe haal je er zoveel mogelijk omzet uit?
“Na het eerste contact via mail of telefoon maak ik een afspraak met de klant om een persoonlijk gesprek aan te gaan. Het is voor mij belangrijk dat er wederzijds vertrouwen is. Dus in het begin van het gesprek heb ik het totaal niet over zakelijke details. Ik wil hen leren kennen; wat vinden zij belangrijk in hun leven? Dat kan ik namelijk weer gebruiken om betere beelden te maken.
Uiteindelijk kom je natuurlijk in gesprek over hun dag en wat de wensen zijn. Ik werk met drie pakketen waarvan ik er één het meest aantrekkelijk heb gemaakt, omdat ik die wil verkopen. Als mensen het idee hebben dat er één pakket is waarbij ze het meeste voordeel krijgen, zullen ze namelijk voor dat pakket gaan. Ook al is dit pakket eigenlijk toch duurder. Op die manier verhoog je toch je omzet.”
U heeft dit jaar de overallprijs gewonnen bij de Bruidsfoto Awards. Wat doet zoiets met uw onderneming?
“Het winnen van de overall prijs bij de Bruidsfoto Award heeft zeker een hoop gedaan voor mijn onderneming. Je krijgt ineens een heel ander soort klant. Een klant die kritisch is op zijn fotograaf en daar dus graag wat meer aan uit wil geven om verzekerd te zijn van een geweldige reportage. Ik houd van dat soort klanten. Geef mij maar die druk om te presteren, want daar word ik alleen maar scherper, en dus beter, van. Ik doe aan verschillende wedstrijden mee, maar de Bruidsfoto Award is de enige prijs die de mensen binnen Nederland echt wat zegt. Als een bruid ten huwelijk is gevraagd, is het eerste wat ze doet een Bruid & Bruidegom kopen. Tja, en dan lees je toch over de winnende fotografen en de Bruidsfoto Award.
Het is misschien wel leuk om te vertellen dat ik vijf minuten na de bekendmaking een aanvraag kreeg voor een bruiloft in Toscane. Die mensen hadden er gewoon op gewacht wie de winnaar zou worden. Super leuke mensen die me meteen na het gesprek geboekt hebben. Dat zijn leuke dingen!”
© Luther Hartog
© Luther Hartog

Hoe zit het met de concurrentie? En heeft u last van ‘Oom Piet’ met de camera?
“Ik heb geen last van de welbekende oom of tante met een veel te dure spiegelreflex in de zin van concurrentie. Ze staan me hooguit in de weg tijdens de bruiloft zelf. Ik denk dat het komt omdat mijn tarieven mensen aantrekt die fotografie echt belangrijk vinden en dus niet het risico willen lopen om met slechte foto’s opgescheept te zitten.”
Waarin bent u onderscheidend ten opzichte van de concurrentie?
“Waarschijnlijk is het een combinatie van sterke verhalende beelden, gecombineerd met mooie composities. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon heel erg leuk.”
Tegen welke problemen loopt u als ondernemer aan?
“Ik geloof niet in problemen. Alles wat er op je pad komt is gewoon iets waar je mee om moet gaan. Neem het zoals het komt en dan is je leven een stuk makkelijker. Meer een wijze levensles dan een ondernemingsles.”
© Luther Hartog
© Luther Hartog

Hoe ga je mee met de nieuwe ontwikkelingen en wat staat er nog op het verlanglijstje qua ontwikkeling?
“Elk jaar volg ik minimaal één workshop van een, doorgaans internationale, bruidsfotograaf waarvan ik denk iets te kunnen leren. Dit helpt mij om te groeien als fotograaf. In de winterperiode is het meestal wat rustiger voor me en die tijd gebruik ik dan ook om alle films en series die ik heb gemist te gaan kijken. Films, maar ook muziek, inspireren mij enorm. De kwaliteit van tv-series is enorm toegenomen en ik kan daar zo van genieten. Dit alles helpt ontzettend om je ‘beeldend vermogen’ te versterken.”
Kunt u nog een bijzondere anekdote ophalen?
“Ik was een keer bezig met een bruiloft en daar stond de kerkelijk inzegening op het programma. Iedereen dus die kerk in en ik was gewoon lekker bezig. Op een gegeven moment ging de dominee een preek houden en ik dacht wel even naar buiten te kunnen gaan om een ‘van-buiten-naar-binnen-foto’ te maken. Ik die foto gemaakt en dacht wel weer terug naar binnen te kunnen. Niet dus! Alle vijf de deuren zaten op slot. Toen kneep ik hem wel even hoor! Gelukkig hoefde ik maar een minuut of vijf te wachten toen er iemand toevallig de deur opendeed. Phew!”
www.lutherfotografie.nl
Wil jij ook meewerken aan deze serie? mail dan naar c.tesselhof@eisma.nl
 
© Luther Hartog
© Luther Hartog


Bekijk ook deze items