terug

Serie: Ondernemen! – Önder Konuralp

In deze serie laten we fotografen aan het woord over het ondernemerschap, en dan vooral de creatieve kant hiervan. Deze keer spreken we met Onder Konuralp. Onder meer oprichter van www.modelvoor1dag.eu. 

Önder Konuralp
Önder Konuralp

Hoe zou u zichzelf als fotograaf omschrijven, wat voor soort fotograaf bent u?
“Ik ben een fotograaf die gespecialiseerd is in portretfotografie. Mijn passie voor fotografie is uitgegroeid van hobby tot een professionele fotograaf.  Mijn specialiteit is studiofotografie omdat het mijn passie is om met mensen te werken en het mooiste resultaat naar boven te halen in de kunst van fotografie. Model voor 1 dag is gespecialiseerd in fotoshoots – met de mogelijkheid tot visagie, haarstyling, kledingstyling, modelcoaching, promotievideo’s – bedoeld voor iedereen die het leuk lijkt om mee te doen. Het levert super foto’s op.”
‘Ik maak waar dat het ‘beeld’ het hele verhaal vertelt. Want één foto spreek meer dan 1000 woorden.’
“Als zakelijk ingestelde fotograaf ben ik niet alleen gericht op Model voor 1 dag. Ik heb namelijk ook een eigen merk, On-Media. Dit is een professionele service, gericht op klein en middelgroot bedrijf. Ik help de bedrijven bij de realisatie van bedrijfsbenodigdheden op het gebied van fotografie en film. On-media is een ambitieuze onderneming die kwalitatief hoogwaardige fotografie levert ten behoeve van bedrijven en organisaties. Tegenwoordig is het belangrijk voor bedrijven om op te vallen en zich te onderscheiden ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast heeft de klant behoefte aan een betrouwbaar gezicht bij een product of dienst. Daarom is het van belang om een onderneming op de juiste manier in beelden weer te geven. Denk dan aan bedrijfs- tot productfotografie, maar ook aan portretfotografie waarbij we de medewerkers professioneel en met uitstraling proberen neer te zetten Daarnaast behoort fotografie voor jaarverslagen, reclamemateriaal of een bedrijfsvideo ook tot de mogelijkheden.”
U bent gestart met Model voor 1 dag. Hoe werkt dit concept precies?
“Het concept van Model voor 1 dag is niet voor modellen, maar voor mensen die geïnteresseerd zijn in de mode-industrie. Model voor 1 dag richt zich dan ook puur op hoe het is om model te zijn. Een fotoshoot met Model voor 1 dag staat dus gelijk aan een echte fotoshoot in de mode-industrie dankzij de professionele studio, camera, visagie, lichten en de professionele bewerking van de foto’s. Na afloop van een fotoshoot met Model voor 1 dag weet de klant hoe het voelt om model te zijn.”
Hoe is dit idee ontstaan?
“Vanwege het succes in mijn portretfotografie en mijn passie om te werken met mensen vond ik het leuker om mensen te laten ervaren hoe het is om model te zijn en hun prachtige foto’s mee te geven waar ze de rest van hun leven op terug kunnen kijken, dan mij te richten op het fotograferen van modellen.  Kort na het starten van een Facebook pagina van Model voor 1 dag  zag ik de grote interesse van het jonge publiek in dit concept. Een zakenplan en een website volgden snel. Met verschillende acties trok ik de aandacht en in een korte tijd is bewezen dat Model voor 1 dag een succesvol concept is. De Facebook pagina  heeft op dit moment  al meer dan 9000 likes.”
Is door dit nieuwe concept uw werk als fotograaf erg veranderd?
“Het geeft mij naast het werken als fotograaf een voldaan gevoel omdat ik zie dat het werk wordt gewaardeerd en ook dat mijn fotografie een unieke stijl is. De kwaliteit van mijn fotografie  staat redelijk gelijk aan de kwaliteit in verschillende modebladen. Het geeft me ook een goed gevoel dat verschillende mensen die bij mij een fotoshoot hebben gehad, nu aanzien krijgen bij diverse modellenbureaus. Door deze ervaringen wil ik me verder ontwikkelen als een scout voor modellenbureaus en werk ik nu aan een zakenplan hoe ik dit ga aanpakken. Onlangs heb ik gesproken met verschillende buitenlandse modellenbureaus om eventueel als Nederlandse scouting manager voor hen te werken.”
Studio Session-20130907-Nr.-211-Edit-Download_Large_300dpi
© Önder Konuralp

Waar verdient u het meeste aan, Model voor 1 dag of uw reguliere opdrachten?
“De meeste opbrengsten haal ik momenteel uit Model voor 1 dag. De verschillen qua prijs met de portret- en bedrijfsfotografie zijn echter groot. Als ik meer als bedrijfsfotograaf zou kunnen werken, zou dat meer verdienen dan Model voor 1 dag.”
Is er sprake van concurrentie? En waarin bent u onderscheidend ten opzichte van de concurrentie?
“Ik heb verschillende concurrenten gezien die hetzelfde aanbieden voor een lagere prijs. Gezien de kwaliteit van het werk dat ik doe, is concurreren met prijs tot nu toe niet succesvol geweest. In principe kijk ik altijd naar mensen die beter zijn dan ik. Mijn doel is echter om daar bovenuit te komen.”
Waar wilt u naartoe groeien?
“Ik zie fotografie als een kunst, maar bovendien als zakelijk doel om uiteindelijk winst te maken. Mijn doel is om te groeien naar een one stop shop voor privé een zakelijke doeleinden voor alle fotografische oplossingen. Mijn volgende stap is het hebben van een nieuwe grotere studio wat beter gelegen is in het centrum van Rotterdam. Als de verdere procedures gaan zoals gepland, zal ik in juni deze grotere studio tot mijn beschikking hebben. Dit zou ook nieuwe ontwikkelen brengen voor het fotograferen van congressen en evenementen.”
Kunt u nog een bijzondere anekdote ophalen?
“Een jaar geleden had ik contact met een potentiële klant voor een fotoshoot. Hij werkte toen met een fotograaf voor een modellencarrière, waardoor het voor hem op dat moment niet mogelijk was om met mij een fotoshoot te doen. Een jaar later contacteerde hij me weer en was het voor hem wel mogelijk een fotoshoot te doen. Na onze fotoshoot heeft hij eindelijk aanzien gekregen bij verschillende modellenbureaus waaronder Elite Model Amsterdam en Independent Models Milan. Het geeft voldoening als je het verschil kunt maken.”

Heeft u ook een inspirerend verhaal over ondernemerschap en wilt u graag in deze rubriek, mail dan naar c.tesselhof@eisma.nl


Bekijk ook deze items