terug

Serie: Ondernemen! – Brenda Olie

© Elles Rodenburg
Brenda Olie © Elles Rodenburg

Brenda Olie heeft zich gespecialiseerd in newborn fotografie. In deze niche zette ze een krachtig en doordacht concept neer met een duidelijke ondernemersvisie. Met Brenda Olie Fotografie en From Ollie with Love bereikt ze twee verschillende doelgroepen.
Kunt u iets vertellen over de opzet van uw onderneming?
“Newborn fotografie is de rode draad van mijn onderneming. Ik ben newborn fotograaf, geef workshops over newborn fotografie en heb een newborn fotografie webshop.”
Hoe zou u zichzelf als fotograaf omschrijven, wat voor soort fotograaf bent u? Wat is uw passie?
“Ik ben een portretfotograaf met als specialisatie newborn en kinderfotografie. Ik houd ervan om mensen blij te maken met mooie foto’s. Oorspronkelijk kom ik uit de jeugdhulpverlening. Mensen helpen zit in mijn aard. Ik weet nog goed dat ik op de fotovakschool mijn bedrijfsplan presenteerde en aangaf dat ik newborn fotograaf wilde worden en de prachtige handgemaakte mutsjes wilde verkopen in een eigen webshop. Ze vonden het echt een slecht idee. ‘Je gaat toch niet je unieke mutsjes en kennis delen?’ Ik snapte dat niet. Newborn fotografie is mijn allergrootste passie. Dat deel ik graag met andere liefhebbers.”
© Brenda Olie
© Brenda Olie

Maar kunt u iets vertellen over uw werkwijze?
Newborn fotografie vraagt een hele specifieke werkwijze. Ik werk met natuurlijk licht en er gelden zeer veel regels in ‘newbornland’. Het is natuurlijk van groot belang dat je zo veilig mogelijk werkt met deze pasgeborene. Ze zijn nog maar een paar dagen oud. Newborn fotografie heeft als doel de kleine te fotograferen zoals het opgekruld in de buik lag. Daarom proberen we ook de baarmoeder na te bootsen met het extra warm maken van de kamer, een speciale app met heartbeath, het wiegen, sushen en de newborn slapend te fotograferen. De kunst is om een hele mooie setting neer te zetten en daarbij de newborn perfect te positioneren. Alles moet kloppen: het licht, de styling en de pose. Als alles samenvalt, wordt het Fine Art Newborn Photography. Een prachtig kunstwerk voor aan de muur.”
De opdrachtgevers zijn waarschijnlijk vooral particulieren. Hoe gaat u daar mee om? Heb je verschillende pakketten die u aan kunt bieden?
Ik heb recent mijn bedrijfsvoering aangepast van online gallery naar in person sales. Ik kreeg het te druk dus ik heb de prijzen van mijn shoots iets verhoogd en klanten kunnen nu kiezen uit een losse shoot prijs met product of pakketten. Ik heb heel bewust voor een aantal prachtige producten gekozen die geheel in mijn stijl liggen. Zo heb ik mooie vintagelijsten voor mijn wall art producten en laat ik mijn afdrukken prachtig uitkomen op fine art papier. Ik heb goed nagedacht over mijn bedrijfsvoering en ik ben nu voor het eerst echt tevreden. Het begin is goed, ik heb nu minder shoots, maar mijn omzet is verhoogd. De klanten die komen, kiezen mij echt voor mijn stijl en zijn bereid om daar in te investeren. Ik merk dat met name de in person sales klanten nu vaker producten bestellen dan met de online gallery. Andere fotografen zeggen vaak dat mijn prijzen alsnog te laag liggen, maar ik voel mij goed bij deze prijzen en dat vind ik het belangrijkste. Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de switch van online gallery naar in person sales. Het kost wat meer tijd, maar dit verdient zich zeker weer terug.”
© Brenda Olie
© Brenda Olie

U verdient niet alleen geld aan de fotografie, maar ook aan een hele onderneming er omheen. Kunt u iets vertellen over de opzet daarvan en wat voor dingen u er omheen allemaal doet?
Mijn Newborn fotografie is de kern van mijn onderneming. Ik geef eens in de maand een groepsworkshop en regelmatig individuele workshops. Gemiddeld zijn dit twee tot zes individuele workshops per maand. Fotografen komen van heel Nederland en België. Het zijn vaak al professionele fotografen die graag Newborn als onderdeel van hun bedrijf erbij willen leren omdat ze hier regelmatig aanvragen voor krijgen, maar niet goed weten hoe ze dit moeten doen. Het is superleuk om de workshops te geven. Ik kan hier alles in kwijt. Het lesgeven en mijn grootste passie Newborn fotografie. Daarnaast ben ik ook veel bezig met de webshop ‘From Ollie with Love’. Ik fotografeer de producten, ik houd de bestellingen bij, de website, verzenden, nieuwe producten kopen en bedenken. Ik bekijk altijd alles vanuit mijn eigen perspectief en dit werkt blijkbaar goed. Ik koop alleen in wat ik zelf erg mooi vind. Voor ‘From Ollie with Love’ ben ik internationaal bezig met importeren en leg ik contacten over de gehele wereld. Daarnaast verkoop ik ook handgemaakte Nederlandse spullen, handgemaakte bedjes, handgemaakte mutsjes en haarbandjes. Ik wil één webshop waar je alles kan halen voor je Newborn fotografie. De workshops heb ik recent aan de shop gekoppeld. Zo kan ik nu voor beginnende Newborn fotografen echt een compleet pakket aanbieden. Zo kunnen ze een startkit halen bij de webshop met alle spullen om te beginnen, inclusief een individuele workshop newbornfotografie. Dit is een uniek concept in Nederland en omgeving.”
Haalt u het meeste inkomen uit de Newborn fotografie? En hoe verhoudt zich dat bijvoorbeeld tot de inkomsten uit de workshops en online verkoop van producten?
Mijn inkomen is goed verdeeld tussen de drie verschillende facetten. De ene maand heb ik meer shoots, de andere maand veel omzet met de webshop en deze zomervakantie zit ik goed vol met workshops.”
Hoe is je benadering van de twee markten? Aan de ene kant de particulier die een fotoreportage wil en aan de andere kant de fotograaf?
Ja, dat is inderdaad een hele goede vraag. Het zijn twee verschillende doelgroepen. Ik richt mij met mijn fotografie uiteraard op de tweeverdieners met een goed inkomen die bereid zijn te investeren in bijzondere fotografie van hun kind. Doordat ik een speciale stijl van fotografie heb, spreek ik weer andere fotografen aan die ook deze stijl willen leren en daardoor bij mij komen voor workshops. Mijn styling en fotografiestijl uiten zich heel duidelijk in mijn webshop. Mijn fotografie leidt tot meer klanten en tot meer fotografen die de stijl willen leren en uiteindelijk weer gaan kopen in de shop. Het vult elkaar aan.”
© Brenda Olie
© Brenda Olie

Probeer je ook na de shoot nog in de picture te blijven voor vervolgopdrachten? En zo ja, hoe?
Ik heb een lang ‘things to do lijstje’, waaronder mijn marketing beter uitwerken. Daar hoort ook investering in de klanten bij. Tot nu toe komen ze uit zichzelf vaak terug, maar daar zou ik een actievere rol in kunnen spelen met speciale acties voor trouwe klanten.”
Waarin bent u onderscheidend ten opzichte van de concurrentie?
Als Newborn fotograaf heb ik echt een eigen stijl met styling en mijn fotografie. Daarnaast heb ik een hele mooie lieve troef, mijn moeder. Dankzij haar bestaat ‘From Ollie with Love’. Dankzij haar creativiteit en toewijding (zij maakt alle haarbandjes, mutsjes en pakjes) kan ik altijd anders zijn dan anderen. Haar vele creaties zijn vaak te mooi om alleen voor mijzelf te houden. Dat gun ik een ander ook. Concurrent is geen goed woord. Het zijn collega’s met dezelfde passie.”
© Brenda Olie
© Brenda Olie

Tegen welke problemen loopt u als ondernemer aan?
Als ondernemer moet je alle petten op kunnen zetten. Je moet jezelf kunnen verkopen, je moet kansen zien, je moet creatief zijn en ook daadkrachtig zijn. Ik kan heel goed dingen verzinnen en opzetten, maar je moet ook alles netjes af kunnen maken. Dat is een valkuil voor mij. Ik krijg soms teveel ideeën. Je focus blijven houden is van essentieel belang. Zoals andere creatieve geesten ben ik liever bezig met andere zaken. Hierdoor loop ik weleens een achterstand op. Daarnaast kan mijn marketing altijd beter, want je kan nog zulke prachtige foto’s maken, maar als je doelgroep ze niet onder ogen krijgt, heb je weinig werk. Ik ben eigenlijk een nieuwkomer in het fotografievak en een bedrijf opzetten kost tijd. Je moet alles zelf uitvinden en leren.”
Waar wilt u naartoe groeien?
“Mijn droom was eerst om mijn vaste baan bij jeugdzorg op te zeggen om geheel voor mijn passie te gaan leven. Ik wilde bij de top van Nederland horen met mijn Newborn fotografie, een goedlopende eigen webshop runnen en veel workshops geven. Ik ben druk bezig om deze doelen te verwezenlijken. Ik ben sinds augustus 2013 weg bij mijn vaste baan. Weggaan bij mij vaste werkgever, in deze tijden van crisis, was een zeer spannende stap. Ik leef mijn passie en het brengt mij zoveel goeds. Voor in de toekomst heb ik nog grote plannen. Ik ben bezig met een boek over Newborn fotografie, ik zou graag seminars willen geven en de webshop internationaal op de kaart willen zetten. ‘Live your life and wear your passion’.”
www.brendaoliefotografie.nl
www.fromolliewithlove.nl
Wilt u ook meewerken aan deze rubriek? mail dan naar c.tesselhof@eisma.nl
 
© Brenda Olie
© Brenda Olie