terug

Scheltens & Abbenes – Unfolded

In het vorige nummer van Pf werden de twee stillevenspecialisten Scheltens en Abbenes extra belicht. Als stillevenmaker heb je de wind niet mee. Een medewerker van een belangrijke fototentoonstellingslocatie vertelde dat het altijd drukker is als er foto’s met mensen erop hangen. Door de eeuwen heen proberen stillevenkunstenaars dat te compenseren met geduldig uitgewogen composities, prachtig licht, beladen voorwerpen, enzovoorts.
Bij het werk van Scheltens en Abbenes is het niet anders. Ze stoppen al hun creativiteit in het tot leven brengen van hun stillevens. Soms spelen ze leentjebuur bij hun voorgangers, maar het meeste werk kenmerkt zich door een vernieuwende experimenteerdrang. Ze spelen met nieuwe technieken en prikkelende stijlen. Zo hebben ze bijvoorbeeld de strijkbout tot artistiek instrument verheven en ogen sommige van hun beelden strakker en meer geordend dan we van stillevens zijn gewend. Keer op keer word je verrast en ook met de catalogus bij de tentoonstelling in het Museum Jan Cunen in Oss is iets bijzonders aan de hand.
We zijn gewend in een catalogus een verzameling repro’s te vinden van het werk dat op de expositie wordt getoond. In ‘Unfolded’ wordt daar een draai aan gegeven. Van het museum is een zwart-wit computermodel gemaakt, een virtuele ruimte waarin de repro’s zijn opgehangen. Je ziet van sommige werken een deel of een zwart-witversie, maar daar staat tegenover dat voor de beelden in het virtuele museum ook weer alle registers zijn opengetrokken. We zien stillevens van stillevens. ‘Unfolded’ is even geslaagd als eigenwijs en als tentoonstellingscatalogus uniek. Het is een boek van het soort waarmee wij in het buitenland zoveel aanzien hebben verworven.
Kodoji Press, 23,5×32,5 cm, 84 blz., gebonden ISBN 9783037470459, €28,50