terug

Schakel tussen geheugenkaart, harde schijf en tablet

_DSC1211Tablets worden steeds belangrijker in de workflow van de fotograaf. Maar de vaak gebrekkige opslagcapaciteit zorgt ervoor dat je eigenlijk niet zonder laptop kan als je veel opnames maakt. De Verbatim MediaShare vormt een verbindende schakel tussen geheugenkaartjes, harde schijf en tablet.
Tablets zoals de iPad zijn fijne hulpmiddelen voor de fotograaf. Je kan er portfolio’s op laten zien. Bij camera’s met ingebouwde of externe Wi-Fi verbinding kan je klanten mee laten kijken bij het maken van opnames of de camera op afstand bedienen. Met de betere apps kan je je beelden vervolgens nog even nabewerken en voorzien van IPTC info om ze door te sturen of te uploaden. Het lichte gewicht is een groot voordeel ten opzichte van draagbare computers en ze zijn in het veld veel gemakkelijker in gebruik dan een laptop. Zodra je echter langer van huis bent of veel werk moet schieten, bots je al gauw tegen de beperkingen aan. Zeker bij de iPad, waarvan het geheugen niet uitbreidbaar is. Hoe maak je met een tablet nou een back-up van meerdere 16 of 32 Gb geheugenkaarten? Dat kan met de Verbatim MediaShare Wireless. Dit apparaat beschikt over een SD-kaartlezer, een USB-poort voor het aansluiten van een harde schijf en Wi-Fi voor de verbinding met de tablet. In combinatie met de MediaShare app kan je opnames overzetten van SD-kaart naar harde schijf, bekijken, binnenhalen op de tablet en indien nodig weer wegschrijven.

Multifunctioneel

De MediaShare is compact en keurig vormgegeven. De afmetingen zijn 112x79x14 mm en het gewicht is 127 gram. Het apparaat beschikt over een eigen accu die goed is voor negen uur verbinding, een mini-USB poort voor opladen, een SD-kaart lezer en een USB aansluiting voor harde schijven of, in geval van nood, het opladen van een tablet of smartphone. Om verbinding met de MediaShare te maken moet eerst de app worden gedownload. De bediening van de app is vrij simpel. My MediaShare biedt toegang tot de SD-kaart of harde schijf, My Device tot de mappen op de tablet of de smartphone. Binnen die menu’s verschijnt een balk voor het selecteren en kopiëren van bestanden. Een diashow van de bestanden kan ook, eventueel met een muziekje erbij. Wie via de MediaShare grote bestanden naar zijn tablet wil streamen om te bekijken of te beluisteren, moet wel zorgen dat die er in een bestandsformaat op staan dat normaal ook door de tablet kan worden afgespeeld. Op deze manier kan de MediaShare ook worden gebruikt om films te bekijken. In theorie zou er naar vijf verschillende apparaten gestreamed moeten kunnen worden. In de praktijk blijkt dat vaak iets teveel gevraagd van de verbinding. Streamen naar een enkele tablet levert zelden een probleem op. Een back-up maken van een SD-kaart naar een harde schijf gaat snel en betrouwbaar doordat beide hardwarematig verbonden zijn met de MediaShare. De Verbatim kan ook CF-kaarten lezen als die met de USB-poort worden verbonden. Alleen is het dan niet mogelijk om nog een harde schijf aan te sluiten. Voor sommige fotografen zal dat een beperking zijn. Verder herkent de MediaShare app geen RAW bestanden en kan je bestanden niet even snel een andere naam geven of voorzien van IPTC-informatie. Wie dat wil, moet de bestanden kopiëren naar de tablet of uitwijken naar een laptop met Lightroom. RAW ondersteuning is bijna vanzelfsprekend een zwak punt op tablets. De rekenkracht is niet aanwezig en dat valt Verbatim niet te verwijten. Wat wel jammer is, is dat JPEG’s alleen als vierkante thumbnail worden getoond. De thumbnails laten dus niet de hele opname zien. Een update van de app op dat punt is wel gewenst.
De MediaShare Wireless is geen perfect apparaat. Het blijft een beetje houtje-touwtje werk met kabeltjes en verbindingen. Maar het is wel een van de weinige apparaten waarmee je van een iPad of iPhone naar een harde schijf en flashcard kan lezen én schrijven, zonder de hulp van een extra computer, en waarmee je veilig en betrouwbaar goede back-ups kan maken.