terug

Samsung NX10

Samsung heeft deze maand het meest interessante nieuws, namelijk de eerste spiegelloze APS-C camera met verwisselbare objectieven.

De camera zat al lange tijd in de pijplijn, maar is nu helemaal officieel. De NX10, zoals de camera gaat heten, ziet eruit als een gewone spiegelreflexcamera, maar heeft net als bij Micro Four Thirds geen spiegel. Omdat de sensor een stuk groter is dan bij Micro Four Thirds, kan hij wel eens een serieuze concurrent voor dat systeem worden.

De CMOS-sensor bevat 14,6 miljoen pixels en is geschikt om 720p HD-video op te nemen. De hoogste instelbare gevoeligheid is ISO 3200 en de foto’s worden op een SD-kaart opgeslagen. Naast een groot AMOLED-scherm heeft de NX10 ook een elektronische zoeker. De DRIMe III Pro processor moet voor een snelle scherpstelling op de sensor zorgen.

Tegelijk met de NX10 introduceert Samsung ook drie objectieven voor de nieuwe camera: een 18-55mm F3.5-5.6 OIS, een 50-200mm F4-5.6 en een 30mm F2 pancake. Dat laatste objectief is het meest interessant, vooral omdat je dan het meest compacte systeem krijgt; camera en pancake wegen samen nog geen 500 gram. Via een nog niet geïntroduceerde adapter kunnen ook objectieven met de Pentax K-vatting op de NX10 worden gebruikt.

De Samsung NX10 zal naar verwachting vanaf april leverbaar zijn. Inclusief het standaard 18-55mm objectief moet de NX10 inclusief BTW € 649,– gaan kosten. Je hebt dan de keuze uit ‘noble black’ of ’titan silver’.