terug

Sacha Bronwasser: Zo werken wij

Voor “Zo werken wij stapte kunsthistoricus Sacha Bronwasser uit haar gewone, beschouwende rol van kunstcriticus voor de Volkskrant en maakte zij de praktijk van de kunstenaar van dichtbij mee. Langere tijd volgde zij tien van de beste hedendaagse Nederlandse kunstenaars bij hun activiteiten.
In uitgebreide portretten, een combinatie van reportage en interview, geeft ze inzicht in hoe deze kunstenaars werken en hoe hun kunstwerken tot stand komen. De fotografie bij deze portretten is verzorgd door Joost van den Broek.
In haar vlotte en heldere schrijfstijl heft Bronwasser in deze publicatie de mist rond hedendaagse kunst op. Niet door op de knieën te gaan of inhoudelijk concessies te doen, maar door de kunstenaar, zijn praktijk en het kunstwerk zo direct mogelijk te laten zien. Ze toont dat de weg naar een kunstwerk geplaveid is met twijfels, meevallers, obstakels, geworstel met verf of onwillige aannemers, lumineuze of slechte invallen en een denkproces dat dag en nacht doorgaat.
De geportretteerde kunstenaars zijn schilder Tjebbe Beekman (1972); geluidskunstenares Nathalie Bruys (1975); Joost Conijn (1971), avonturier, filmer en schrijver; tekenares Iris van Dongen (1975); installatiekunstenares Germaine Kruip (1970); multidisciplinair kunstenaar Erik van Lieshout (1968); Aernout Mik (1962), maker van theatrale filminstallaties; schilder Ronald Ophuis (1968); verhalenvertelster Saskia Olde Wolbers (1971); filmkunstenaar en componist Guido van der Werve (1977). Ze bevinden zich op een belangrijk punt in hun loopbaan, zijn zonder uitzondering bekend in Nederland en in het buitenland, ze winnen prijzen en hun werk bevindt zich in collecties van musea en verzamelaars en in de openbare ruimte. Daarnaast geven zij als groep een goed beeld van de diversiteit in de beeldende kunst van dit moment.
Bestellen
Zo werken wij
10 ontmoetingen met bijzondere Nederlandse kunstenaars
Sacha Bronwasser
Portretfotografie: Joost van den Broek
Paperback, 216 pagina’s, Formaat: 17 x 24 cm
Nederlandse editie, ISBN 978-90-5662-801-7