terug

Rusland, Sochi en de Olympische Spelen

Adler, Rusland, 2009 - Op het afgebakende terrein van het toekomstige Olympische dorp hebben vluchtelingen uit Abkhazia woonwagens neergezet als tijdelijk onderkomen. Ze hopen dat de Olympische Spelen niet doorgaan zodat ze er mogen blijven wonen. Ondanks de plannen om binnen enkele weken de bouwwerkzaamheden te beginnen gebruiken de tijdelijke bewoners het land om groenten te verbouwen. © Rob Hornstra
Adler, Rusland, 2009 – Op het afgebakende terrein van het toekomstige Olympische dorp hebben vluchtelingen uit Abkhazia woonwagens neergezet als tijdelijk onderkomen. Ze hopen dat de Olympische Spelen niet doorgaan zodat ze er mogen blijven wonen. Ondanks de plannen om binnen enkele weken de bouwwerkzaamheden te beginnen gebruiken de tijdelijke bewoners het land om groenten te verbouwen.
© Rob Hornstra, courtesy Flatland Gallery (Amsterdam, Paris). From: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus (Aperture, 2013)

In het Fotomuseum in Antwerpen is een grote overzichtstentoonstelling gestart van het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Hornstra en Van Bruggen volgen al sinds 2009 de ontwikkelingen in het gebied waar de Olympische Spelen zullen worden gehouden: Sochi, Abchazië en de Noord-Kaukasus. Het is een contrastrijke regio die zich kenmerkt door armoede, separatisme, terrorisme, goedkoop strandtoerisme en binnenkort dus ook door de duurste Olympische Spelen ooit.
Het Sochi Project heeft gedurende de afgelopen jaren veel aandacht gekregen van wege de opmerkelijke wijze waarop Hornstra en Van Bruggen documentaire fotografie hebben toegepast en gepresenteerd in hun jarenlange project: slow-journalism, gefinancierd middels crowdfunding.
Het zal niemand zijn ontgaan: het afgelopen jaar heeft de verhouding tussen Nederland en Rusland herhaaldelijk geleid tot discussies. Er is veel rumoer over het verschil in inzichten van waaruit activiteiten worden beoordeeld. Of het nu gaat om het gedrag van een diplomaat, de activiteiten van Greenpeace of de homorechten: kritiek wordt niet op prijs gesteld. Ook Rob Hornstra en Arnold van Bruggen hebben moeten ervaren wat dat inhoudt: hen is recentelijk een visum geweigerd met als gevolg dat zij de opening van de tentoonstelling van hun project in Moskou niet konden bijwonen. Ook annuleerde het Winzawod Museum for Contemporary Art in Moskou de tentoonstelling één week voor de opening.
Matsesta, Rusland, 2009. Dina houdt zijn been in water met sulfide uit de bronnen van Matsesta. Een paar jaar geleden is zijn been verbrand bij een ongeluk. Matsesta heeft water dat rijk is aan waterstofsulfide en dat unieke genezende eigenschappen heeft.  De baden van Matsesta genezen veel ziekten. © Rob Hornstra
Matsesta, Rusland, 2009. Dina houdt zijn been in water met sulfide uit de bronnen van Matsesta. Een paar jaar geleden is zijn been verbrand bij een ongeluk. Matsesta heeft water dat rijk is aan waterstofsulfide en dat unieke genezende eigenschappen heeft. De baden van Matsesta genezen veel ziekten. © Rob Hornstra, Courtesy Flatland Gallery (Amsterdam, Paris)

Courtesy Flatland Gallery (Amsterdam, Paris)
www.fotomuseum.be
www.thesochiproject.org
 
Sochi, Rusland 2012. Olga, 29, is manager van stripclub 'Art Klub' in hotel Zhemchuzhina (Parel) in het centrum van Sochi. © Rob Hornstra
Sochi, Rusland 2012. Olga, 29, is manager van stripclub ‘Art Klub’ in hotel Zhemchuzhina (Parel) in het centrum van Sochi. © Rob Hornstra, courtesy Flatland Gallery (Amsterdam, Paris). From: An Atlas of War and Tourism in the Caucasus (Aperture, 2013)


Bekijk ook deze items