terug

Rumoer door nieuwe voorwaarden Instagram

Het meest populaire platform om foto’s te delen op dit moment is Instagram. Het wordt niet alleen door amateurs gebruikt, maar ook door professionele fotografen. Onlangs is Instagram ingelijfd door Facebook en dat heeft consequenties voor de algemene voorwaarden. Op maandag 16 december werden de nieuwe voorwaarden gepubliceerd en dat levert de nodige rumoer op.
Het rumoer gaat vooral om het feit dat Instagram in de voorwaarden stelt dat zij, en moederbedrijf Facebook, de foto’s mogen doorverkopen aan derden voor advertenties. Zo staat er te lezen bij het kopje rights:

“Some or all of the Service may be supported by advertising revenue. To help us deliver interesting paid or sponsored content or promotions, you agree that a business or other entity may pay us to display your username, likeness, photos (along with any associated metadata), and/or actions you take, in connection with paid or sponsored content or promotions, without any compensation to you.”

Instagram kan dus de foto’s verkopen zonder dat de gebruiker er ook maar iets van hoort of terug ziet. Het auteursrecht blijft wel bij de maker, benadrukt Instagram. Heel onverwacht is deze clausule ook weer niet. Ook Facebook mag in principe van alles doen met de content, en dus ook de foto’s, die je op Facebook zet. De voorwaarden van Instagram gaan dus meer richting de voorwaarden van Facebook. Of dat een goede stap is, is een tweede. Bovendien moet de dienst ook inkomsten hebben om te kunnen overleven. Het is in ieder geval wel goed om te beseffen wat er met jouw content kan worden gedaan. De voorwaarden gaan in op 16 januari en zijn alleen van kracht op de foto’s die vanaf die dag online worden gezet.
De kans dat je foto overigens echt gebruikt wordt in een advertentie is waarschijnlijk klein. Er worden zoveel foto’s op Instagram gezet, dat de keuze enorm is. Bovendien kan Instagram ook niet zomaar iedere foto gebruiken. Want een foto met een persoon mag niet zomaar gebruikt worden in een advertentie. En zo zijn er nog wel meer juridische zaken waar Instagram, of de koper van de foto, rekening mee zou moeten houden.
Heb je geen zin om Instagram de rechten te geven om de foto’s te verkopen, dan rest niets anders dan de foto’s en het account te verwijderen. Bij Wired leggen ze uit hoe je dat kunt doen. Afgaand op de reacties op internet zijn een groot aantal gebruikers dat ook van plan. Maar er zijn ook tegengeluiden te horen, niet iedereen vindt het bezwaarlijk dat Instagram de foto’s kan verkopen. Een echt goed alternatief voor Instagram is er niet, ook al heeft Flickr sinds kort een app waarmee je ook filters kunt toepassen op foto’s a la Instagram.
Onlangs verscheen overigens nog een mooie parodie op Instagram:


Bekijk ook deze items