terug

Roy Soetekouw

Roy Soetekouw won op 19 september de Pf-prijs bij de Photo Academy Award 2013 voor zijn serie ‘Gewichtloos’. Zijn werk gaat over het lijden van de mens in de wereld van nu. Door middel van korte verhalen probeert hij een moment te vatten uit een groter algemeen levensverhaal.
Soetekouw vindt het bijzonder dat zijn fotoseries zijn bekroond in verschillende categorieën, waaronder reclamebureau en galerie. Dat sluit mooi aan bij de weg die de laureaat met zijn carrière wil bewandelen: fotograferen voor reclamebureaus én vrij werk maken.
De foto’s van Roy Soetekouw hebben een wat donkere lading, suggereren een sfeer van weemoed en mysterie. Zelf ziet hij ze niet als donker: “Dramatiek is niet de insteek. Mijn werk gaat over het lijden van de mens in de wereld van nu. Waarbij je lijden niet al te letterlijk moet nemen, je moet het meer zien als het ‘ondergaan van het leven’. Zo’n dag als gisteren had ook iets van lijden”, legt hij uit. “Je wordt door zo’n dag geleid, ondergaat wat anderen voor je hebben bedacht. In die zin heeft alles iets van lijden. Je moet dingen doormaken, komt onverwachte zaken tegen, je hebt het zelf niet in de hand. Verdriet is daarbij niet de lading die ik zoek, het is veel ruimer dan verdriet.”
“Ik zoek wat ik zie in mensen en dingen om me heen. Ik kijk als toeschouwer, maar besef dat ik er zelf ook deel van uitmaak. Ik probeer niet alles te vertalen in foto’s, maar haal er kleine hapjes uit waarmee ik het verhaal vertel. Door middel van korte verhalen probeer ik een moment te vatten uit een groter algemeen levensverhaal. Ik vertel de verhalen die ik verzamel om me heen.” Toch voelt hij zich geen verhalenverteller. “Ik wil het verhaal niet opdringen. Ik hou het bewust open. In mijn fotoseries kan en mag iedereen zijn eigen verhaal zien.”