terug

Rolleiscanner DF-S 190 SE

Rolleiscanner DF-S 190 SE

Rollei brengt een serie scanners op de markt die feitelijk bestaan uit een compactcamera met speciaal objectief. Een alternatief voor flatbedscanner.
Scannen lijkt voor de fotograaf voorbij, het aanbod aan serieuze scanners is erg beperkt geworden. Naast de Hasselblad voor professioneel werk zijn er enkel nog flatbed scanners die ondanks al hun nut en techniek voor serieus fotografisch scanwerk van film originelen niet voldoende kwaliteit bieden.
Wat je wel eens bedenkt is dat het natuurlijk logischer zou zijn je dia’s en negatieven gewoon met een goed macro-objectief digitaal te fotograferen. Bij Rollei, ja het merk bestaat nog, hebben ze dat ook bedacht, en ze hebben een serie scanners die feitelijk bestaan uit een compactcamera met speciaal objectief gemaakt.
Of het kwalitatief voldoende is gaan we bekijken, maar met een 9 megapixel digitale camera moet je in principe een heel eind kunnen komen met het vastleggen van kleinbeeld originelen, grotere formaten worden ook niet ondersteund overigens. Maar snel is ie wel, met een houder kunnen ongeveer 20 ingeraamde dia’s per minuut verwerkt worden.
Er zijn ook nog uitvoeringen met een beperkter aantal pixels. De scans kunnen op SD kaart worden bewaard, of direct via USB naar de computer gestuurd worden. De Nederlandse importeur is MK2 in Breda.