terug

Robotfotografie

Robots in de fotografie

Steeds meer werk wordt overgenomen door robots en ook de fotografie is een terrein waar deze ontwikkeling plaatsvindt. Niet zo grootschalig nog, het creatieve aspect valt voorlopig buiten de automatisering, maar wel op productie niveau van soorten fotografie waarbij een grote mate van herhaalbaarheid een rol speelt. Denk aan de pasfoto automaten, met alle problemen van dien omdat er mensen op de foto gezet moeten worden. Maar voor productfotografie volgens een vast stramien wordt het meer voor de hand liggend. En daarbij worden dan meteen systemen ontwikkeld voor de meer complexe vorm, namelijk de 360° en 3D product fotografie. Want complex zijn deze fotografie vormen misschien technisch, wat betreft het opnemen is het een eindeloze reeks identieke opnames waarbij alleen de positie van het onderwerp of de camera in een vast patroon wijzigt.
_MG_2807

Packshot Creator

Dit bedrijf levert volledig geautomatiseerde systemen waarmee producten van alle kanten gefotografeerd kunnen worden om vervolgens als een animatie op het internet in webwinkels gebruikt te kunnen worden. Waren daar vroeger nog verschillende technieken voor, tegenwoordig wordt dat allemaal als html5 code op de webpagina’s geplaatst, waardoor de afbeeldingen ook op tablets toegankelijk zijn. Van het bedrijf packshot creator is de Maestrobot 3D het meest geavanceerde model waarmee alle vormen van 3D object fotografie mogelijk zijn, waarbij de robot de reeksen foto’s maakt en de software zorgt voor de uitvoer in het gewenste formaat. En volgens de leverancier is fotografische kennis overbodig, ook al kan er wel met de LED verlichting gespeeld worden om verschillende effecten te krijgen.

Presentaties

Uiteindelijk verschijnen de resultaten dan op website waar je de producten kunt kopen, en het is duidelijk dat voor het kiezen van mode gevoelige producten via het web een eventueel interactieve afbeelding een grotere aantrekkingskracht op de kopers zal hebben dan een gewone enkele foto.
Een voorbeeld vind je hier.
Ook lego en Ikea maken van dergelijke technieken gebruik om hun producten te laten zien.

Toekomst

Het mag misschien niet direct alle vormen van fotografie raken maar als je kijkt naar de hoeveelheid projecten die gebaseerd worden op bijvoorbeeld de Google Streetview fotografie dan is het niet vreemd om te veronderstellen dat er op dit terrein nog wel meer staat te gebeuren. En, hoewel iets anders, de gedachte om foto’s te ‘maken’ door een beeld uit een video-film te knippen is ook bijna een vorm van robotfotografie.
_MG_2846