terug

Rob Hornstra wint Canonprijs 2010

Voor de tweede maal is de Canonprijs voor vernieuwende fotojournalistiek uitgereikt. Daarmee wordt het beste fotoverhaal beloond dat zowel fotojournalistiek als technisch vernieuwend is. Waarbij de meest voor de hand liggende vraag is: wat is vernieuwend? Maar ook, wat telt het zwaarst: techniek of inhoud?
De jury geeft in haar rapport aan dat in haar optiek de vernieuwing vooral betekent ‘het loslaten van het idee dat een fotograaf doet wat een opdrachtgever verlangt’, waarbij voor de realisering door de fotograaf het juiste medium wordt gekozen. De inzendingen varieerden van audioslideshows, boeken, tentoonstellingen, video’s tot een krant, en moesten een fotoverhaal weergeven dat in de loop van 2010 is voltooid.
Uit drie nominaties is één winnaar gekozen: de krant van het Sochi Project van Rob Hornstra en Arnold van Bruggen. Niet zomaar een krant, maar volgens Hornstra de “meest democratische tentoonstelling die er bestaat”. Het project is op velerlei terreinen als vernieuwend gekwalificeerd: het op eigen initiatief opzetten van dit langdurige onderzoeksproject, de wijze van financieren en de manier waarop de resultaten van dit onderzoek naar buiten worden gebracht. Namelijk door middel van een website, boeken, ander drukwerk, tentoonstellingen, publicaties in kranten en magazines, videoverslagen en foto’s voor de verkoop.
www.borotov.nl