terug

Rob Hornstra niet meer welkom in Rusland

Marika Bajur - © Rob Hornstra, Professional Shortlist, Arts and Culture, Sony World Photography Awards 2012Fotograaf Rob Hornstra is niet langer meer welkom in Rusland. Zijn aanvraag voor een persvisum is niet gehonoreerd en zijn accreditatie is ingetrokken. Het is voor het eerst sinds de val van de Sovjet Unie dat een Nederlandse journalist geen persvisum en accreditatie krijgt. Hornstra werkt al jaren met journalist Arnold van Bruggen aan een serie over de regio rond Sochi, de stad waar in 2014 de Olympische Spelen worden gehouden. De serie wordt wereldwijd goed ontvangen en heeft al meerdere prijzen in de wacht gesleept. De documentairemakers zijn kritisch over de gang van zaken in het gebied en behandelen thema’s als geweld, corruptie, terrorisme en toerisme.
Door de weigering van het visum kan Hornstra niet langer verder werken aan het project. Van Bruggen wacht nog op het visum en accreditatie, maar verwacht dat ook hem toegang ontzegt wordt. Opvallend is dat in Moskou binnenkort een expositie van hun werk wordt geopend in het museum Winzovad. Beide mannen kunnen daar niet aanwezig zijn.
Update 02-10-2013: Ook het visum van Arnold van Bruggen is geweigerd, zo melden de journalisten op het twitteraccount van het project.


Bekijk ook deze items