terug

Ricoh doet het anders

ricohcompactCompacte camera’s met grote sensoren en verwisselbare objectieven zijn de trend van dit moment. Een fijne trend overigens. Ook Ricoh komt nu met een compacte camera met verwisselbare optiek. Maar Ricoh zou Ricoh niet zijn als ze het niet heel anders zou aanpakken.

Bij de GXR verwissel je namelijk niet alleen het objectief, maar ook de beeldsensor! Beide zijn in een aparte unit samengevoegd met de beeldprocessor. De behuizing zelf is niet meer dan een LCD en de regelelektronica voor de bediening van de camera. Het is alsof je een lensplank vervangt bij een TC.

Ricoh ziet zelf als voordeel dat je bij het wisselen van objectieven geen stof op de sensor krijgt en dat sensor en objectief helemaal op elkaar zijn afgestemd. Het lijkt mij vooral een dure oplossing en erg compact neem je de losse units ook niet mee.

In eerste instantie levert Ricoh twee units. De eerste is de S10 met een combinatie van een 10-megapixel sensor uit een compactcamera, een 5,1-15,3mm F2.5-4.4 VC objectief (24-72mm kleinbeeldequivalent) en de Smooth Imaging Engine IV. In feite heb je met deze unit een gewone compactcamera van Ricoh.

De andere unit is interessanter en dat is de A12. Hier wordt gebruikgemaakt van een APS-C sensor met 12,3 megapixels en een 33mm F2.5 macroobjectief (overeenkomend met 50mm in kleinbeeld). Door de grote sensor zal de scherptediepte veel minder zijn en zal waarschijnlijk ook de ruisverhouding beter zijn. Als beeldprocessor wordt bij de A12 de GR ENGINE III gebruikt. Of er nog andere units volgen, is niet bekend, evenmin als de prijs. Ik vrees dat het niet goedkoop gaat worden en dat Ricoh met de GXR in een niche blijft zitten. Maar interessant is het concept zeker en durf kan het merk niet worden ontzegd.


Bekijk ook deze items