terug

Review – Op de testbank: Sigma 35mm 1:1.4 DG HSM

Sigma 35mm 1:1.4 DG HSMDe Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM is een objectief dat thuishoort in de Sigma reeks objectieven die niet bedoeld zijn om de koper te lokken met veel opties voor minder geld. Het is een hoogwaardig objectief dat bedoeld is om rechtstreeks de concurrentie aan te gaan met de eveneens hoogwaardige aanbiedingen van de grote cameramerken. De prijs is wel iets lager dan van de vergelijkbare Nikon of Canon objectieven, maar ligt wel in dezelfde orde van grootte. Van de kwaliteit moet dan natuurlijk hetzelfde verwacht worden, anders is het een vreemde poging om mee te doen. Het objectief wordt keurig geleverd, in een eigen buidel, en voorzien van voor- en achterdoppen plus een zonnekap. Die kan ook omgekeerd geplaatst worden voor het transport.
EdK-20130527-0048Scherpte
Bij een objectief kun je de scherpte testen, de werking van de autofocus kun je proberen te vergelijken met een ander objectief, maar valt eigenlijk niet te meten. De werking van de scherpstelling op de testcamera, een Canon 1Ds MarkIII laat weinig te wensen over. Ik denk dat het systeem iets meer geluid maakt, in elk geval een wat ander geluid, dan de Canon 35 mm ƒ/1.4, en de snelheid ligt in dezelfde orde van grootte. Bliksemsnel verloopt het niet, maar traag kun je het ook niet noemen. En buiten hoor je de werking van de AF eigenlijk niet. Het HSM systeem van Sigma maakt het mogelijk om op elk moment zelf in te grijpen en de scherpstelling handmatig over te nemen. Voor het testen van de scherpte kan de AF fijnafstemming van de camera eerst ingeregeld worden, dat blijkt ook wel nodig, want zo uit de doos klopt de AF net niet, en dat zie je direct bij de testkaart, want bij de volle opening is scherptediepte iets dat feitelijk niet bestaat. Live-view op 100% is een optie die bij gebruik van de camera op statief ook gebruikt kan worden, en zo zijn de testopnames gemaakt. Dan blijkt het objectief uitstekend te presteren. Bij de volle opening van f/1.4 is het centrum al heel goed, om de randen ook zo te krijgen moet je naar f/2.8, de echte hoeken van het beeld komen nooit op die hoogte, maar zijn wel goed. Zelfs bij volle opening vertonen ze geen echte problematische onscherpte. Wel vertoont het objectief, zoals bijna alle lichtsterke objectieven, chromatische afwijkingen in de onscherpte net voor en achter het scherptevlak.
USB
Sigma heeft ook een systeem ontwikkeld om de firmware in het objectief aan te passen. Dat kan natuurlijk niet via de camera, want die is meestal van een ander merk. Dus zijn er voor elke uitvoering USB docks ontwikkeld, een bajonetvatting voor het objectief met een USB aansluiting. Daarmee kan ook de AF-werking van het objectief worden afgesteld, wanneer je dat handiger vindt, of de camera die je gebruikt de optie niet heeft, ofwel niet biedt in combinatie met een merk vreemd objectief. Het is een complex objectief, opgebouwd uit 13 lens-elementen, ondergebracht in 12 groepen. Het weegt 665 gram, en er is gekozen voor 9 diafragmalamellen wat ongetwijfeld positief zal bijdragen aan de zachte weergave van de onscherpte. Er kan tot 30 cm worden scherp gesteld. En pas als je je scherpte zo heel dichtbij legt krijg je een prachtige droomwereld te zien, met net iets scherp op de voorgrond. En bij f/1.4 komt die 1/8000 seconde van de Canon 1Ds markIII ook mooi van pas, want dat is net wat je nodig hebt nu de zon weer schijnt. Het Sigma 35 mm f/1.4 DG HSM objectief biedt zeker de kwaliteit die Sigma belooft en die je mag verwachten bij de prijs die ervoor gevraagd wordt.
Alle voorbeeldfoto’s zijn gemaakt bij f/1.4, gebruik je een kleinere opening, dan wordt de scherpte beter tot f/11, dan is het over.


Bekijk ook deze items