terug

Review – Op de testbank: Panasonic Lumix LX7

Panasonic Lumix LX7Terwijl voor veel eenvoudige compactcamera’s geldt dat het onderscheid met de mobiele telefoon niet zo opvallend is voor wat betreft de opties, een echt zoomobjectief daargelaten, is de Panasonic Lumix LX7 een heel ander soort compactcamera, je zou het een serieuze of misschien wel professionele compactcamera kunnen noemen. Dat blijkt uit de specificaties van het objectief en de mogelijkheid om allerlei instellingen met een mechanische knop of ring aan te passen.
Lichtsterk
Opvallend is natuurlijk de hoge lichtsterkte van het objectief, f/1.4 bij de 4,7 mm instelling, f/2.3 bij de 17,7 mm instelling. In kleinbeeldtermen loopt de beeldhoek vanaf 24 mm tot 90 mm. Daarbij is het mogelijk om het diafragma in te stellen via een ring om het objectief. De interface lijkt ook de mogelijkheid te bieden om die waarde via het instelwiel achterop te wijzigen, maar dat is een klein slordigheidje bij het ontwerp, de meeste andere Panasonic camera’s bieden die optie immers wel. Op het objectief vindt je verder de instelling van de beeldverhouding, 1:1, 4:3, 3:2 en 16:9 en de keuze voor AF of MF. Die laatste instelling biedt je de mogelijkheid om heel close te gaan, zo ongeveer tot op de voorzijde van het objectief in de groothoekstand, en je krijgt een uitvergrote weergave om je te helpen. De AF gaat tot ongeveer 50 cm als close-up instelling. Ondanks de echt geringe afmetingen is er zelfs plek gevonden voor een hele kleine flitser die je omhoog kan laten komen. Er is een instelwiel voor het wijzigen van sluitertijd of belichtingscorrectie en een schakelaar om de handmatige scherp stelling uit te voeren, die ook het ND-filter van 1 stop in en uit kan schakelen. Ten slotte was er nog plek voor de twee microfoons voor de video-opnames tot maximaal 720p als instelling. En verder is het een echte Panasonic camera met de mogelijkheden van het snel-menu om een serie instellingen aan te passen en enkele programmeerbare functieknoppen. Voor Lumix gebruikers is een gebruiksaanwijzing niet zo nodig lijkt me.

Testopname Panasonic Lumix LX7 - © Eduard de Kam
Testopname Panasonic Lumix LX7 – © Eduard de Kam
Zoeker
Als compactcamera is de Panasonic Lumix DMC-LX7 gemaakt om met het scherm achterop als zoeker gebruikt te worden. Hoewel je er aan kunt wennen blijft het een aparte ervaring, en daarom is het mooi dat er een elektronische zoeker bovenop geschoven kan worden voor een wat normalere manier om de camera voor je oog te houden. De snelheid van de autofocus is heel redelijk, maar niet supersnel, je moet het systeem net even tijd geven om de scherpte te vinden. Daar staat natuurlijk tegenover dat de scherptediepte zelfs bij f/1.4 al vrij groot is, echt nauwkeurig lijkt het niet te komen. Bij de langere brandpunten komt het iets nauwkeuriger natuurlijk. Want weinig scherptediepte, daar is die f/1.4 natuurlijk op gericht is toch niet echt mogelijk tenzij je heel dichtbij je onderwerp gaat. Over scherptediepte staat een langer artikel in nummer 2 van Pf, dat eind maart 2013 verschijnt. Maar de scherpte van het objectief is heel mooi, in het centrum vrijwel perfect, naar de randen toe een tikje minder. Dat geldt ook voor de telestand, die is als geheel iets minder dan de groothoek, zonder dat je je daar zorgen over hoeft te maken. Het gebruik van de volle opening levert geen enkel scherpte probleem op, waardoor je die ook echt kunt gebruiken voor fotografie bij weinig licht, en dat zorgt er dan voor dat de hoge ISO waardes, tot ISO 6400 bij de volle resolutie van 10 miljoen pixels, eigenlijk maar zelden gebruikt hoeven te worden. En dan heb je het voordeel van de redelijke scherptediepte van de korte brandpunten bij de kleine sensor er bij. Uiteraard kan er gekozen worden tussen RAW en JPEG en biedt de Panasonic LX7 nog de mogelijkheid om twee voorkeurinstellingen van de gebruiker op te slaan om snel te kunnen kiezen via het hoofdinstelwiel. Het is een prachtige compactcamera om altijd bij je te hebben, en misschien wel om mee te werken voor de krant, hoewel de laatste berichten over de betalingen daar zelfs deze camera misschien nog wel te duur uit valt.
In onderstaande gallery staan enkele opnames gemaakt met de Panasonic Lumix LX7. De voorbeeldfoto’s van de Panasonic Lumix LX7 zijn ook in hogere resolutie te bekijken.
De hele ISO reeks van de Panasonic Lumix DMC-LX7 zijn hier in volle resolutie te zien.


Bekijk ook deze items