terug

Review – Op de testbank: Samsung 2D/3D objectief

Samsung NX300De golf aan 3D techniek lijkt een beetje te luwen, zelfs bij de BBC is het maken van nieuwe 3D TV programma’s gestopt. Toch komt er zo nu en dan nog wel iets leuks op de markt. Het is natuurlijk vooral handig wanneer de apparatuur niet alleen te gebruiken zijn voor een 3D project, en dat maakt de nieuwe Samsung 43 mm ook heel handig.
2D
In 2D is het een 45 mm, op de APS formaat sensor van Samsung levert dat een voor portretfotografie weliswaar een beetje korte, maar toch wel goed bruikbare beeldhoek op. De dan beschikbare lichtsterkte van f/1.8 maakt ook werken met een bescheiden scherptediepte goed mogelijk. Bij het meten van de scherpte blijkt die zeker in het centrum heel hoog te liggen, en ook de randen en hoeken zijn goed. Het objectief wordt keurig met een zonnekap geleverd zoals het hoort. De NX camera’s van Samsung, de NX300 zat bij dit objectief, beschikken inmiddels over een sensor met 20 miljoen pixels. Naast de gangbare opties bieden de camera’s enkele eigen grapjes, vooral gericht op de consument, het gaat dan om beeldeffecten met kleur of onscherpte. De NX300 heeft alleen een scherm achterop, andere modellen hebben ook een ingebouwde elektronische zoeker voor fotografen die dat prettiger werken vinden. De ISO gevoeligheid kan tot ISO 25000 worden gekozen, maar ISO 6400 is een mooie bovengrens als je de hoeveelheid ruis in je opnames binnen de perken wilt houden. De voorbeelden van de ISO waarden, die hier in hoge resolutie zijn te zien, laten overigens slechts een deel van de opname zien.
Samsung 43mm3D
Het omschakelen van het objectief naar de 3D stand duurt ongeveer één seconde en kan alleen gedaan worden wanneer het op een camera zit die de techniek ondersteunt. Wanneer je door het objectief kijkt zie je dat er nu twee openingen zijn en er worden dan ook twee foto’s naast elkaar op de sensor geprojecteerd. Het gebruik van een polarisatiefilter is niet meer mogelijk. De resolutie van de opnames gaat terug naar Full-HD (1920×1080 pixels). Ook de lichtsterkte loopt terug, naar f/6. Voor 3D opnames is dat geen slechte zaak, want het combineren van weinig scherptediepte met 3D werkt niet, alleen tegen een redelijk scherpe achtergrond wordt het effect zichtbaar. En zichtbaar is eigenblijk alleen op een beeldscherm, een speciale 3D TV, of een projector die voor die techniek geschikt is, waarbij in de regel ook een bril nodig is om naar de opnames te kijken en het effect te zien. Deze beperking is denk ik ook historisch gezien het probleem geweest om wat toen stereo-fotografie heette een groot publiek te laten bereiken, het is toch altijd een beetje een kermis attractie geweest, denk aan het ‘Kaiser-panorama’. Tegenwoordig is het een bioscoopattractie.
Samsung43mm-metingenMPO
De 3D opnames worden opgeslagen in een speciaal bestandsformaat, MPO, dat staat voor Multi Picture Object. Meer afbeeldingen in één bestand. Gelukkig leveren alle merken camera’s die 3D produceren bestanden van dit type, op dat niveau is de uitwisselbaarheid, ook met de 3D TV’s wel gerealiseerd. Vreemd genoeg kan Photoshop deze bestanden niet openen, voorvertoning laat ze zien als maar liefst vier aparte bestanden, waarbij je wel goed het verschil in opname standpunt kunt zien als je de losse beelden bekijkt. Er zijn wel programma’s die de beelden als zodanig herkennen, en waarbinnen je ze dus ook kunt bewerken. Photoshop kent wel een stereo-jpeg formaat, maar dat zit anders, veel eenvoudiger overigens, in elkaar. Het hoort te bestaan uit de beide opnames gewoon pal naast elkaar als één dubbelfoto. Dit is logischer als je de foto’s wilt printen bijvoorbeeld voor het bekijken met een speciale stereo-kijker, of achter een speciaal prismatisch grid. Echt handig zou het natuurlijk pas zijn als het heel eenvoudig was om beide bestandsformaten in elkaar, of in nog weer andere systemen om te zetten.

Tags: 3D Samsung

Bekijk ook deze items