terug

Review – Op de testbank: Nikon 1 V2

Nikon1-V2+18,5mmWanneer je een afbeelding van de Nikon1 V2 ziet besef je niet hoe klein de camera is, dat merk je pas als je hem in het echt ziet, of natuurlijk naast een grote Nikon camera. De Nikon 1 V2 is wat groter geworden ten opzichte van de V1, hij lijkt nu wat meer op een spiegelreflexcamera, en die extra ruimte is mede gebruikt om de Nikon1 V2 te voorzien van een kleine flitser. Intern is de grote wijziging het verhogen van het aantal pixels, nu 14 miljoen op de 1 inch sensor, voor de gebruiker is de grootste wijziging de uitbreiding van het aantal knoppen.
Consument
De Nikon1 V2 is het topmodel uit de Nikon1 reeks en die camera’s zijn echt bedoeld voor de consument, vooral diegenen die de beperkingen van hun compact camera zelf voelen. Bij die beperkingen gaat het dan vooral om snelheid, en dat is waar het Nikon 1 systeem heel veel van in de aanbieding heeft. Zo is er geen probleem met de snelheid van de autofocus, integendeel, het systeem werkt echt snel door gebruik van twee opties, de standaard contrastdetectie op de sensor, maar die sensor is ook voorzien van fasedetectie-opties voor echt snel werken en zeker bij het volgen van onderwerpen gebruikt worden. Maar ook kan de continu opnamesnelheid van de Nikon1 V2 tot 60 beelden per seconde worden opgevoerd, ook in RAW, maar de beperking is dan de buffer, die is vol met ongeveer 35 opnames, wat het een beetje moeilijk maakt die snelheid zelf te benutten. Daarvoor is dan de ‘beste-moment-vastleggen’ optie bedoeld, waarbij de camera een vijftal opnames aanbiedt die gemaakt zijn rond het moment dat je de ontspanknop echt hebt ingedrukt. Je kunt dan achteraf kiezen welke je het beste vindt geworden en die bewaren. Handig voor snelle actie momenten. Ook full-HD video kan opgenomen worden, daarvoor is een aparte opnameknop aanwezig, en tijdens het opnemen van video kun je ook foto’s maken van de volledige JPEG kwaliteit die de camera heeft. Het zijn er maximaal 19 tijdens één film-opname, want de opnames worden in een buffer bewaard omdat alle schrijf activiteit naar de SD kaart voor de film wordt gebruikt.

Testopname Nikon1 V2 - © Eduard de Kam
Testopname Nikon1 V2 – © Eduard de Kam
Knoppen
De ene knop biedt nu de PASM instellingen en de keuze voor de verschillende creatieve opties die de Nikon 1 V2 biedt, het tweede instelwiel kan gebruikt worden om het diafragma te wijzigen, of om instellingen aan te passen die via een functieknop opgeroepen kunnen worden. Voor andere instellingen is nog een multi-keuzewiel beschikbaar, terwijl het menu tenslotte voor de wat minder vaak te wijzigen instellingen gebruikt wordt. De Nikon1 V2 kan nog steeds fotograferen zonder enig geluid, tenzij je het diafragma ver sluit, dan wordt dat bediend om een opname te maken en dat maakt een heel zacht geluidje. In combinatie met de adapter is het mogelijk om Nikon F objectieven met een beeldhoek verkleining van 2,7 te gebruiken. Mijn oudere objectieven bieden alleen de aanduiding voor de scherpstelling in de zoeker, moderne objectieven bieden ook AF en zelfs VR ondersteuning als het objectief die optie heeft.
14 miljoen
Nikon heeft, waarschijnlijk onder druk van de consumentenmarkt, het aantal pixels in de Nikon1 V2 verhoogd tot 14 miljoen. Dat is wel begrijpelijk vanuit dat oogpunt, maar zelf vind ik het wel een beetje jammer. Op zich is een camera met 10 miljoen pixels prima, maar als te weinig afnemers dat begrijpen heb je een probleem. Maar ik blijf vinden dat, hoewel misschien niet echt meetbaar, foto’s minder ‘mooi’ worden als de pixels te klein worden. De kleuren verliezen een beetje soepelheid, althans dat is mijn geheel persoonlijke mening. Maar technisch kan het kennelijk, hoewel de ruis bij de hogere ISO instellingen wel toeneemt ziet het er wat mij betreft nog goed uit, maar ik lig niet wakker van een beetje ruis. De voorbeelden bieden u de gelegenheid daar zelf naar te kijken. U kunt ook opnames van de testkast met de volledige ISO-reeks van de Nikon1 V2 in volle resolutie bestuderen.
Testopname Nikon1 V2 - © Eduard de Kam
Testopname Nikon1 V2 – © Eduard de Kam
18,5 mm
Als uitbreiding van het systeem is er nu ook een echte standaard lens, een 18,5 mm f/1,8. Dat is, wanneer je hem op de Nikon1 V2 plaatst precies een 50 mm voor wat betreft de beeldhoek. En met die lichtsterkte is het dan een echte klassieke standaardlens. Bij het testen van dit objectief blijkt dat het een ontwerp en uitvoering van heel hoge kwaliteit betreft, al vanaf de volle opening is de scherpte in het centrum feitelijk al op de hoogste waarde, en van hoek tot hoek goed en prima om mee te fotograferen. Wel zie je de afname van de scherpte vanaf f/5,6 door de diffractie, de prijs van de kleine sensor/pixels. F/11 en f/16 lijken me niet zinvol meer. Maar omdat de scherptediepte bij zo’n compact systeem al snel groot genoeg is, is het handig om er bij zo’n objectief een gewoonte van te maken om bij volle opening te werken, dan is de scherpte al perfect, en de scherptediepte, ja die blijft zelfs bij f/1,8 nog flink, waardoor je anders moet fotograferen, het is nauwelijks mogelijk iets er door zijn eigen scherpte uit te laten springen, tenzij je heel dichtbij gaat fotograferen.
In onderstaande gallery kun je enkele voorbeelden zien, de voorbeeldfoto’s zijn ook in hoge resolutie te zien.


Bekijk ook deze items