terug

Review – Op de testbank: Canon EOS 70D

Canon EOS 70D Foto: © Eduard de Kam / HHDe Canon EOS 70D is de jongste versie van de Canon digitale APS formaat camera’s. Het is een samenballing van alle technische kunsten die Canon te bieden heeft, met weer enkele vernieuwingen er aan toegevoegd. En het zijn ook wel vernieuwingen die zin hebben.
Fase detectie
De grootste vernieuwing is het geheel nieuw ontworpen AF systeem voor de Live-view en video modus. Het ‘gewone’ AF systeem zit zoals bij alle spiegelreflexcamera’s onder de spiegel. Maar omdat dat is uitgeschakeld bij de Live-view instellingen werd daarvoor bij eerdere modellen teruggegrepen op het langzame contrastdetectie systeem dat ook gebruikt wordt in compactcamera’s. Hoewel dat heel nauwkeurig werkt mist het snelheid en de optie om bewegende onderwerpen goed te volgen. Inmiddels hebben al andere cameramakers met meer of minder succes een systeem ontwikkeld waarbij een fasedetectie optie in de sensor hebben ingebouwd. Soms zijn dat systemen waarbij een aantal pixels wordt ‘opgeofferd’, hun plek in de foto wordt dan door interpolatie gevuld. Bij deze geheel nieuw ontwikkelde sensor van Canon is dat niet zo, de pixels kunnen een dubbele functie vervullen. Om scherpstelling door fasedetectie mogelijk te maken moet gemeten kunnen worden uit welke richting licht op een meetpunt valt. Bij deze sensor zijn daarom alle lichtgevoelige delen van de pixels, de photo-sites, in tweeën gedeeld. In combinatie met de microlens levert dat een mogelijkheid op om uit het verschil in lichthoeveelheid tussen beide helften af te leiden uit welke richting het licht kwam. Uit rijen pixels kan dan met behulp van veel rekenkracht, geleverd door de nieuwe Digic6 processor een AF systeem op basis van fasedetectie worden opgebouwd. En dat blijkt in de praktijk wondermooi te werken. Het blijft altijd lastig, maar erg veel snelheidsverschil lijkt er niet te zijn met het ‘gewone’ AF systeem. Die vergelijking zal best per objectief verschillende resultaten leveren.
EdK-20130907-0404Video en AF
Omdat dit nieuwe AF systeem ook werkt tijdens het opnemen van video zijn er speciale objectieven ontwikkeld met een nieuwe scherpstel motor die geheel geruisloos werkt. Dat wordt bereikt door een stappenmotor te gebruiken, vandaar de STM aanduiding op de objectieven. Deze worden door het systeem ook zo precies aangestuurd dat ze ook niet met een ‘klap’ stoppen als de scherpte is bereikt, ze worden netjes afgeremd. De andere EF objectieven werken overigens gewoon met het systeem, maar ze werken dus iets anders, minder geschikt voor video als je het AF systeem wilt gebruiken. Voor de test had ik de beschikking over de 18-135mm versie van dit type objectief. Het AF systeem werkt prachtig, maar het objectief is niet echt van hoge kwaliteit als het om de scherpte gaat. Het blijft kennelijk moeilijk om kopers ervan te overtuigen dat ze bij een prachtige camera ook echt een prachtig objectief moeten gebruiken, maar die zijn nu eenmaal wat prijziger.
EdK-20130911-0459Touch
De bediening is geheel vertrouwd voor een Canon gebruiker, knoppen en wielen doen wat ze moeten doen, de menu’s bevatten alle bekende opties. Nieuw is de toegevoegde optie om de instellingen ook te wijzigen, zowel in de klassieke menu-weergave als in het snel instel menu, door middel van het aanraak gevoelige en in bijna alle richtingen verstelbare LCD scherm. Tijdens het opnemen van video kan het ook gebruikt worden om het focuspunt te kiezen, waarna de scherpte heel snel op die plek terecht komt. Iets te snel misschien.
De ISO waarde kan tot ISO 25000 gekozen worden, maar wil je daar nog goede resultaten uit halen dan is het opnemen in RAW wel aan te bevelen. Dan heb je tenminste de keuze tussen ruis en scherpte, of ruisonderdrukking en minder scherpte. Met net iets minder dan 20 miljoen pixels levert deze Canon EOS 70D bestanden waarmee je vrijwel alles kunt doen. De opslag gaat met behulp van een SD kaart. Naast JPEG en RAW kent de 70D ook sRAW en mRAW, speciale RAW bestanden met een kleiner aantal pixels.
In onderstaande gallerie staan enkele foto’s, die je ook in hogere resolutie kunt bekijken.
De foto’s van de testkast bij verschillende gevoeligheden zijn in volledige resolutie te zien.


Bekijk ook deze items