Pf
  • Nieuws
  • Agenda
  • Over Pf
    • Abonneren
    • Cadeau-abonnement
    • Adreswijziging
    • Adverteren
    • Contact
    • Verkooppunten
  • Abonnement
  • Losse nummers
Pf
Stream

Review – Op de testbank: Canon EOS 5D Mark III

mrt 27, 2012

Nieuwe compactere accu voor Elinchrom Ranger Quadra

mrt 23, 2012

Supergroothoek voor Pentax 645

mrt 23, 2012

Seconds Out, de boksfoto’s van Piek

mrt 22, 2012

Adobe Photoshop CS6 Beta beschikbaar

mrt 22, 2012

Tas en camera aan één riem met Strap-Surfer

mrt 22, 2012

Martin Hogeboom wint Live Portrait Contest

Meer berichten

Review – Op de testbank: Canon EOS 5D Mark III

Apparatuur Camera's Door Bas de Meijer / 27 maart 2012
next
  • A+ A-

De EOS 5D Mark III heeft de lastige taak om een zeer populaire camera op te volgen. Dat valt niet mee, maar de camera doorstaat de test uitstekend. Eigenlijk biedt de 5D Mark III alles wat de Mark II ook bood en meer. Het is een echte allround camera geworden. De goede eerste indruk heeft de camera weten te bevestigen.

Voor een aantal fotografen is het aantal pixels een tegenvaller, de EOS 5D Mark III heeft er maar 1miljoen meer dan de voorganger. Op zich lijkt me dat voor de meeste toepassingen meer dan genoeg. Juist door niet heel veel pixels op de sensor te plaatsen, is de EOS 5D Mark 3 een camera geworden voor een zeer brede groep fotografen. Niet iedereen zit te wachten op grote bestanden. Hoewel de Canon EOS 5D Mark III ook mRAW kent, waarmee je bestanden van tien miljoen pixels maakt. Dat kan handig zijn en is beter dan de DX-crop bij Nikon, want je houdt bij mRAW gewoon het volledige beeld.

Beeldkwaliteit
De kwaliteit van de foto’s is sterk verbeterd. Dat geldt niet alleen voor de hogere gevoeligheden, hoewel daar natuurlijk het verschil het meeste opvalt. Het verschil met de Mark II is behoorlijk. De EOS 5D Mark III kan met een gerust hart bij ISO 6400 gebruikt worden. Daarboven neemt de kwaliteit wel snel af. De twee laatste gevoeligheden, ISO 51200 en 102400, zijn wat mij betreft onbruikbaar. Tenzij je de foto’s heel klein gaat gebruiken, maar daarvoor heb je eigenlijk die 22 miljoen pixels niet voor nodig.

Bij ISO 6400 nog top, ondanks rot licht - © Foto: Bas de Meijer

Ook bij ISO 6400 zie je al ruis, maar het is wel hele mooie schone ruis. Er zit vrij weinig kleurruis in. De ISO reeks, die hier in volle resolutie is te bekijken, laat dat duidelijk zien. De foto’s zijn zowel omgezette RAW beelden (zonder ruisonderdrukking) als JPEG’s direct uit de camera, met de standaard ruisonderdrukking aan. Wat jezelf het liefste hebt, minder ruis of meer detail, is een persoonlijke keuze. De opnames van de testkast zijn gemaakt bij goed licht, maar ook bij slechte omstandigheden zie je hetzelfde patroon.

HDR
Het dynamisch bereik van de EOS 5D Mark III is indrukwekkend, ook bij hogere ISO waarden. Voor wie het niet genoeg is, heeft Canon ook een HDR functie ingebouwd. Uit drie opnames wordt dan een JPEG samengesteld. Het resultaat wisselt, zeker met een extra filter erbij wordt het al snel kitsch in mijn ogen. Een gewone standaard HDR lijkt mij niet zo zinvol als je bij voldoende licht fotografeert. Dan kun je namelijk ook de opname zo belichten dat de lichte partijen prima in beeld zijn en dan de schaduwen optrekken. Dat kan bij lagere ISO waarden vrijwel straffeloos, zo goed is de kwaliteit ondertussen.

Autofocus en bediening
De EOS 5D is altijd erg populair geweest bij reportagefotografen vanwege de compacte behuizing en de fullframe sensor. De grootste handicap was de autofocus, die was eigenlijk te traag voor actie. Met de EOS 5D Mark III is dat voor een groot deel opgelost. Het systeem is een combinatie van de EOS-1D X en de EOS 7D en dat bevalt goed. Zo snel als de EOS-1D X is het echter niet. Maar voor het gros van de onderwerpen zal de camera zeker snel genoeg zijn. Veel lof ook voor de nieuwe bediening. De camera werkt gewoon erg prettig.

De knoppen zitten op de juiste plekken, waardoor je de camera goed kunt bedienen. Het menu is overzichtelijk opgesteld, maar wel erg uitgebreid. Gelukkig kun je met de Q-knop snel door de tabbladen heen. In bovenstaande film kun je door het menu bladeren. Veel is bekend van de EOS 7D, wat absoluut geen slechte zaak is. De EOS 5D Mark III is van zichzelf al vrij stil, maar met de stille stand is het nog nauwelijks hoorbaar. Uniek, en wat mij betreft wordt dat snel ook bij andere camera’s toegepast, is de stille stand bij continu opnames. Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij je liever niet teveel lawaai maakt, maar wel snel achter elkaar moet fotograferen.

Niet alleen voor de fotograaf is veel veranderd, ook de videograaf komt aan zijn trekken met een eenvoudigere manier om de belichting aan te passen en de mogelijkheid om bijvoorbeeld het geluid te monitoren. Ook is er een nieuwe verbeterde manier om de video’s te comprimeren.

AZ - Heracles - © Foto: Jiri Büller

Jiri Büller over de EOS 5D Mark III
Tijdens de testperiode heeft ook Jiri Büller met de EOS 5D Mark III gewerkt bij de halve finale van de KNVB beker tussen AZ en Heracles. Büller is een doorgewinterde sportfotograaf, die al zijn leven lang met Canon werkt. Een EOS 5D heeft hij echter nog nooit gehad, maar de hogere beeldsnelheid van de Mark III lijkt hem wel interessant. Met alle instellingen voor de autofocus is het even uitzoeken wat nu het prettigste werkt. Voetbal is daarbij niet de makkelijkste sport, omdat de spelers onregelmatig bewegen en veel versnellen en vertragen. Uiteindelijk vinden we een goede stand en zijn de resultaten redelijk voorspelbaar. Maar het kost de camera toch wel wat moeite om de actie goed vast te leggen, de camera komt net wat te laat in zijn scherpte. Een EOS-1D is volgens Büller sneller paraat. Dat is niet geheel onlogisch, want de laatste modellen hebben een aparte Digic processor voor enkel de autofocus en de belichting. De EOS 5D Mark III moet het met één Digic 5+ processor doen voor alles. Eenmaal in de scherpte, is de 5D Mark III snel genoeg om de actie vast te houden. “Het is een beetje als 2 auto’s die bij het stoplicht staan. eentje met een 1.6 motor erin en de andere met een 5 liter v8. Die V8 is toch wel veel sneller weg, maar ze kunnen wel allebei 120 rijden,” vergelijkt Büller.

Büller moet wennen aan de balans met een EF 400mm f/2.8 L IS USM. De camera is een stuk lichter en mist de extra grip, waardoor de balans totaal anders is. Het gewicht ligt nog meer naar voren. De grip zou welkom zijn. De sportfotograaf is erg blij met de fullframe sensor: “ik kan zo beter in de wedstrijd zitten en hoef me niet zo aan de buitenkant van het veld op te stellen.” De beeldsnelheid bevalt hem prima, zes beelden per seconde zijn genoeg. Wel merkt hij gelijk dat je een snel kaartje nodig hebt, omdat anders de buffer vol raakt als er echt veel actie plaats vindt. Büller is ook tevreden over de beeldkwaliteit, ook bij ISO 3200 heb je een goede kwaliteit: “mooi korreltje houd je over.” De bestanden zijn niet te groot, maar wel groot genoeg om een goede uitsnede te kunnen maken.

Een uitgebreider testverslag is te lezen in Pf nummer 4, dat eind april verschijnt.

Hieronder de gallery met enkele foto’s. Wil je ze in hogere resolutie bekijken, klik dan op onderstaande link:
Hoge resolutie testfoto’s Canon EOS 5D Mark III

Bij ISO 6400 nog top, ondanks rot licht - © Foto: Bas de Meijer

AZ - Heracles - © Foto: Jiri Büller

Deel dit bericht...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Tags: Canon, EOS 5D Mark III

Aanverwante artikelen

Apparatuur Door Persbericht / 8 mei 2019

Canon introduceert de RF 85mm F1.2L USM

Apparatuur Camera's Nieuws Door Redactie Pf / 29 oktober 2018

Evolutie van de camera: delen is de toekomst

Apparatuur Nieuws TIPA Awards Door Redactie Pf / 12 juli 2017

Canon EOS 5D Mark IV

6 bijdrages

  1. Noud van den Boer / 29 maart 2012

    EOS 5 D MK III laten testen op het voetbalveld ????
    Gelukkig is Jiri een goede fotograaf en kan hij waarschijnlijk met een iPhone ook mooie sportbeelden maken.
    Maar een 5D MK III moet je testen onder andere omstandigheden om de camera recht te doen.
    De EOS 1D X die moet langs de groene mat.
    Noud

    • Bas de Meijer / 29 maart 2012

      Bij testen zoek je de grenzen op en Jiri had interesse om te kijken of de camera ook zal voldoen voor zijn sportwerk. Vandaar dat we bij voetbal uitkwamen. De 5D Mark III kwam daarbij heel behoorlijk door de test. Sprak vandaag bovendien Michael Kooren die de 5D Mark III wel geschikt vond voor schaatsen, ook zo’n lastige sport om te fotograferen. Dus wat dat betreft hebben we de camera wel recht gedaan.

    • Bas_de_Meijer / 29 maart 2012

      Bij testen zoek je de grenzen op en Jiri had interesse om te kijken of de camera ook zal voldoen voor zijn sportwerk. Vandaar dat we bij voetbal uitkwamen. De 5D Mark III kwam daarbij heel behoorlijk door de test. Sprak vandaag bovendien Michael Kooren die de 5D Mark III wel geschikt vond voor schaatsen, ook zo’n lastige sport om te fotograferen. Dus wat dat betreft hebben we de camera wel recht gedaan.

  2. Jiri / 29 maart 2012

    He Noud,

    De 5Dmk3 is een prima camera om voerbal of welke andere sport dan ook te fotograferen. Vooral die 6 beelden per seconde en de fullframe sensor maken hem zeer geschikt. Autofocus is goed genoeg. Ik ben met je eens dat een Eos1D X, nog veel beter langs de lijn inzetbaar is, maar voor een tweede of derde body naast de 1X is de  5Dmk3 de must have voor een sportfotograaf, die naast sport, ook nog wel eens highres reclamefoto’s moet maken ;-)
    Groet,
    Jiri

  3. Marco Voet / 30 maart 2012

    staat op de verlanglijst :p

    ooit? :/

Reacitemogelijkheid gesloten.

Instagram  Facebook  Twitter

Pf nummer 8 is uit

Bestel Pf 8 →

Vorige edities

Abonneren

Inkijk exemplaar

Nieuwsbrief

Voer een geld e-mailadres in
Dit adres bestaat al in ons bestand
The security code entered was incorrect
Bedankt!

Disclaimer
Leveringsvoorwaarden
Privacy Statement
Cookies
© 2019 Pf. Alle rechten voorbehouden.
Pf is een activiteit van Virtùmedia B.V.

PF maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie over cookies. Sluiten
Toon opnieuw
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld