terug

Review – Op de testbank: AF-S Nikkor 58mm f/1.4G

Nikon AF-S NIKKOR 58mm f1.4GMet een nogal opvallende brandpuntsafstand van 58 mm en een lichtsterkte van f/1.4 valt dit nieuwe Nikon objectief wel op. Wanneer je er op de juiste manier mee omgaat kunnen de foto’s natuurlijk ook flink opvallen. Want hoewel je een objectief natuurlijk vooral koopt vanwege de verwachte scherpte levert het echt gebruiken van de volle opening ook wel opvallende mogelijkheden voor wat betreft de weergave van de onscherpte in de achtergrond.

© Eduard de Kam
© Eduard de Kam
Dat kan gebruikt worden wanneer je de AF-S Nikkor 58mm f/1.4G inzet voor bijvoorbeeld landschapsfotografie op een FX model, maar ook bij gebruik als portretobjectief op een DX model kan de onscherpte in de achtergrond een opvallend onderdeel van je foto’s worden. Zoals uit de detailafbeeldingen blijkt kan die weergave nogal verschillen, ik denk dat je veel ervaring met het objectief moet opdoen om in te kunnen schatten hoe de onscherpte er uit gata zien, wat vooral bepaald wordt door de afstand waarop je scherp stelt. Wanneer je de testresultaten bekijkt blijkt dat de scherpte in het centrum bij de volle opening wel goed is en zeker goed bruikbaar. De randen en zeker de hoeken blijven achter en zelfs diafragmeren brengt ze niet tot dezelfde kwaliteit. Pas wanneer door de diffractie bij f/8 en zeker bij f/11 de scherpte in het centrum weer afneemt wordt de scherpte over het hele oppervlak gelijk, maar wel minder dan mogelijk is. Het is daarmee een heel mooi, maar zeker niet perfect objectief als je puur technisch naar de scherpte kijkt. Uiteraard is de afval van de scherpte bij gebruik als portretobjectief op een DX camera veel minder, gewoon omdat je een kleiner deel van de beeldcirkel gebruikt.
Detail van een avondopname met lichtpunten - © Eduard de Kam
Detail van een avondopname met lichtpunten – © Eduard de Kam
Wel heel mooi is de weergave van lichtpunten die bij veel andere objectieven niet als punt afgebeeld blijven, maar een soort vlaggen krijgen, een afbeeldingsfout die als Coma door het leven gaat. Dat verschijnsel is bij dit objectief vrijwel afwezig waardoor het voor avond- en nachtopnames van stedelijke landschappen wel heel geschikt is. De chromatische aberraties zijn vooral van het longitudenale soort, voor en achter de scherpte ontstaan vrij gemakkelijk magenta en groene kleurranden, die weliswaar in de software gecorrigeerd kunnen worden, maar echt eenvoudig gaat dat soms niet. De AF-S Nikkor 58mm f/1.4G is getest in combinatie met een D800, en dat is een mooie combinatie. Door de wat eigenzinnige brandpuntsafstand is het even wennen aan de beeldhoek, maar daarna is er mooi mee te werken. Wel is het prijsverschil met de ‘gewone’ 50mm f/1,4 nogal groot, waardoor je wel heel goed moet weten waarom je echt dit objectief wilt aanschaffen lijkt me. Sommige illustraties zijn nadrukkelijk kleine details uit de opnames, maar dat is denk ik wel duidelijk als je de betreffende foto’s ziet.


Bekijk ook deze items